Kategoriler
Zararlılarla Mücadele Kimyasallarının Yan Etkileri

Zararlılarla Mücadele Kimyasallarının Yan Etkileri

31.01.2019
Ne yazık ki, bu zararlı böcek kontrollerinde kullanılan kimyasalların zararlıları yok etmemize ve uzak tutmamıza yardımcı olurken, vücudumuz üzerinde bazı yan etkileri olduğunu keşfettik. Bu nasıl olur?

İnsanlar her zaman çevreleri üzerinde mükemmel kontrol sahibi olmak istemişlerdir. Sıcaklığı, nemi, ışığı vb. kontrol etmek. Tüm bunlar yaşadığı alanı kontrol etme ihtiyacından kaynaklanır.

Bu, alanımızı kontrolümüz dahilinde tutmaya yardımcı olan farklı cihazların ve maddelerin geliştirilmesine kontrollü olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer insanları ve bazı hayvanları dışarıda tutan çitler ve kapılar var ve elbette sinir bozucu zararlıları uzak tutmak için haşere kontrolü geliştirdik.

Ne yazık ki, bu zararlı böcek kontrollerinde kullanılan kimyasalların zararlıları yok etmemize ve uzak tutmamıza yardımcı olurken, vücudumuz üzerinde bazı yan etkileri olduğunu keşfettik. Bu nasıl olur?

Bu haşere kontrol kimyasalları püskürtüldüğünde, insanlar bazılarını solumaktadır, bazıları cilde yerleşir ve bazıları vücuda emilir, bazıları yediğimiz yemeğe yerleştikten sonra ağız yoluyla yutulur. Bunlar sistemimize girmenin üç yolu.

Zararlı böcek kontrol kimyasallarında kullanılan en yaygın aktif bileşenlerden bazıları Abamektin, Cyfluthrin, Fipronil, Permetrin, Bifentrin, Hidrametil, Piretrum, Borik Asit, Deltametrin, IGR ( Böcek Büyüme Düzenleyici ) 'dir.

Yan etkiler

Yukarıda listelenen kimyasallara maruz kalmanın bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler hemen olabilir veya uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca sadece insanları değil evcil hayvanlarımızı da etkilerler.

Evcil hayvanlarımız üzerindeki yan etkilere bakarak başlayalım.

Evcil Hayvanlarda Yan Etkiler

Evcil hayvanlarınız bu zararlı haşere kontrollerine çeşitli şekillerde maruz kalırlar. Tedavi edilen bölgelerde etrafta koşabilir ya da uzanabilirler ve daha sonra bu kimyasalları kendilerini kendilerine bakarken kürklerinden yalayabilirler.

Ayrıca bu kimyasalları solumakta olabilir veya kimyasallar pire ve keneleri tedavi etmek için doğrudan kendilerine uygulanmış olabilir. Her iki durumda da, bu kimyasallara çok maruz kalıyorlar.

Evcil hayvanınızın sergileyebileceği yan etkilerden bazıları şunlardır: Anoreksi, ateş, artmış kalp atış hızı, kusma, aşırı salgınlaşma, ishal, nöbetler, depresyon, daraltılmış öğrenciler, kas titremeleri, solunum yetmezliği (solunum zorluğu) ve koordinasyon eksikliği (problem yürüme) normalde).

Evcil hayvanınız bu yan etkilerin herhangi birini sergileyebilir veya komik bir şekilde davranarak sadece huzursuz olabilir. Bu davranış birkaç günden haftaya kadar her yerde devam edebilir. Evcil hayvanınızın dekontaminasyon ve antidotal tedavi uygulaması için bir veterinere katılması gerekir.

Bu kimyasallara sürekli maruz kalmanın, hayvanın ölümüne bile yol açabilecek sağlık komplikasyonlarına yol açabileceğini not etmek önemlidir.

İnsanlarda Yan Etkiler

İnsanlar, evde, bahçede, tarlada, hatta evcil hayvanların çiftliğinde bile, her haşere kontrol kullanımıyla ilgilenmektedir. İnsanlar hepsine maruz kalır. İnsanların acı çekebileceği yan etkilere bakıldığında, bunları üç parçaya ayıracağız - acil yan etkiler, uzun süre maruz kaldıktan sonra yan etki ve diğer olası yan etkiler.

Hemen yan etkisi

Bunlar, bir insanın bir haşere kontrol kimyasalına maruz kaldığı anda meydana gelebilecek yan etkileri içerir. Tabii ki, bu kişiden kişiye değişecektir. En sık rastlanan yan etkilerden bazıları baş dönmesi, baş ağrısı, mide krampları, bulantı, kusma, ishal, aşırı göz sulama, bulanık görme, aşırı tükürük ve terlemeyi içerir.

Unutmayın ki, bir kişi kimyasalların çok hafif bir dozuna kısa süre maruz kalabilirken, bir diğeri kimyasalın çok büyük bir dozuna ve yoğun olarak da maruz kalabilir. Bu ikisinin uğradığı yan etkiler aynı olmayacak.

Ağır maruz kalma durumunda, göğüste sıkışma kalp atış hızı değişiklikleriyle yaşanabilir. Solunum güçlüğü, seğirme ve eşgüdümlü bir şekilde yürümenin zorluğu ile birlikte yaşanabilir. Bu aynı zamanda öğrencilerin daralmasına ve hatta idrara çıkma ve atılım üzerindeki kontrol kaybına neden olabilir. Çok daha şiddetli olursa, kişi bilincini kaybedebilir veya nöbet geçirebilir.

Uzun Süreli Maruz Kaldıktan Sonra Yan Etki

Herhangi bir kişi, hemen herhangi bir yan etkisi olmadan bu kimyasallara çok küçük miktarlarda maruz kalabilir. Ancak, bu kimyasallardan toksik maddelerin birikmesi, o kişinin vücudunda biriktiğinde, yan etkilerin ortaya çıkmaya başlayacağı bir zaman gelecektir.

Uzun süreli maruz kalmadan sonra ortaya çıkabilecek yan etkilerden bazıları, genel olarak hasta olma, halsizlik, sürekli zayıflık ve konsantre olamama veya bazı şeyleri hatırlamama hissidir.

Bu yan etkiler elbette daha derin ve altta yatan koşulların göstergesidir. Bu yan etkilerin sergilenme derecesi, büyük ölçüde, bireyin yaşını, bireyin var olan sağlık durumunu, maruz kalınan kimyasal maddenin türünü ve maruz kalma derecesini içerecek belirli faktörlere bağlı olacaktır. .

Diğer Olası Yan Etkiler

Bu kategoride, şu anda bazı kanıtlara dayanarak haşere kontrol kimyasallarıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olan koşullara bakacağız. Bunların mutlaka % 100 teyit edilmemesine rağmen, bu iddiaların gerçeklerden uzak olamayacağına dair güçlü işaretler var.

Bakacağımız bu yan etkilerden bazıları; Cilt koşulları, solunum bozuklukları, organ yetersizlikleri, kanser, beyin hasarı, kısırlık ve kısırlık ve doğum kusurlarını içerir.

Cilt Koşulları - Bu zararlı kimyasallar cilde yerleşmiş ve vücuda emildiğinde, döküntü, deri toksisitesi ve enfeksiyon gibi cilt durumlarının ortaya çıkması muhtemeldir. Emilen toksik maddelerin miktarı çok büyük olduğunda, daha ciddi sağlık komplikasyonları ortaya çıkaran ciddi toksik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Solunum Bozukluğu - Zararlılarla mücadele kimyasallarına sürekli maruz kalma, artan solunum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir. Bunlar nefes almada zorluk, kronik bronşit, hırıltı, astım ve diğerleridir.

Organ Yetmezliği - Dünyada tekrar rapor edilen organ yetmezliği vakaları, haşere kontrol kimyasallarında suçlayıcı bir parmağa işaret ediyor. Belirli bir çalışmada, Hindistan'da yaklaşık 7 yılda, bağırsak nefriti veya kronik böbrek hastalığından bildirilen ölümlerin sayısının şiddetli bir şekilde arttığı tespit edildi. İlginç bir şekilde, bu mağdurların çoğu, bitkileri zararlılara karşı tedavi etmek için kullanılan yoğun kimyasal seviyelere maruz kaldıkları çiftlikler üzerinde çalıştılar. Ayrıca, üzerlerinde bu kimyasalların kalıntıları bulunan çiftliklerden de ürünler yediler.

Bu kimyasal olarak yerleştirilmiş çiftlik ürününün yemek yemesinin böbrek hastalıklarına yol açması veya daha da kötüleşmesi halinde tam olarak tespit edilmemiş olmasına rağmen , en azından, bu toksinleri vücuttan uzaklaştırmanın böbreğin görevi olduğu bilinir; o organın nihai başarısızlığı.

Kanser - Bazı faktörler kansere bağlı olsa da, haşere kontrol kimyasallarına maruz kalmanın vücuttaki çeşitli organlarda kanserli hücrelerin oluşumuna da önemli bir katkı sağlayabileceğini gösteren yeterli kanıt vardır.

Beyin Hasarı - Bu zararlı böcek kontrol kimyasallarına uzun süre maruz kalmanın MCD'ye (hafif bilişsel işlev bozukluğu) ve genel uzun vadeli beyin hasarına yol açabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Bu, böcek ilacı kullanan çiftçileri ve bahçıvanları çok yüksek riskli bireyler yapıyor. Kanıt ayrıca, bazı gelişimsel sorunların ve hatta çocuklardaki beyin hasarının, haşere kontrol kimyasallarına maruz kalmayla bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

Sterilite ve Kısırlık - Bilim adamları şu anda düşük sperm sayısını ve kadınlarda ve erkeklerde görülen genel kısırlığı, bu kimyasallara uzun süre maruz kalmaya bağlamaktadır. Çiftliklerde çalışan kişilerin daha yüksek riskli olduğu düşünülse de, sperm sayısındaki dünya çapındaki düşüş, üzerlerinde kimyasal kalıntı bulunan yiyecekleri yemenin ve dünyadaki evlerde pestisit kullanımının artmasının da faktörler olabileceğini öne sürüyor.

Doğum Kusurları - Artık ev ve ev pestisitlerinin kullanımının doğmamış bebeklerde zararlı etkileri olabileceğine dair ciddi endişeler var. Artık hamilelik sırasında bu kimyasallara maruz kalmanın kalp kusurları, oral yarıklar ve diğerleri gibi doğum kusurları riskini artırabileceği düşünülmektedir.

Yüksek Riskli Kişiler

Herkes (evcil hayvanlar dahil) haşere kontrol kimyasallarına maruz kalma ve bunun sağlığa etkileri bakımından risk altında olsa da, bazı insanlar diğerlerinden daha hassastır. Yaşlılara, bu zararlı kimyasallara maruz kalmaları gençlerden daha fazla zorlanır.

Başka bir grup insan da emziren ve hamile kadınlardır. Bu kimyasallara maruz kalma, bunlar üzerinde diğerlerinden daha olumsuz etki yapabilir. Son olarak, gelişim sürecini bu kimyasallardan etkilenen bebekler ve çocuklar var.

Sonuç

Bu kimyasalların bazı sağlık sorunlarına neden olduğuna hiç şüphe yok. En azından şimdilik onlarla tamamen uzaklaşmak tamamen gerçekçi olmasa da, kullanım sırasında vücuda girişlerini büyük ölçüde azaltmak için biraz özen gösterilmelidir.