Kategoriler
Ağaç Bakım İpuçları ve Teknikleri

Ağaç Bakım İpuçları ve Teknikleri

01.10.2019
Bu kapsamlı ağaç bakımı ipuçları, alanınız için doğru ağacı seçme, dikme ve bakım sürecinde size rehberlik edecektir.

Ağaç Bakım İpuçları ve Teknikleri

Bu kapsamlı ağaç bakımı ipuçları, alanınız için doğru ağacı seçme, dikme ve bakım sürecinde size rehberlik edecektir.

Bir ağaç seçtiğinizde ağaç bakımının başladığını hatırlamak önemlidir. Ağacınıza yaşamınızın ilk birkaç yılında yaptığınız, şeklini, gücünü ve hatta ömrünü etkileyecektir. Bu adımları izleyerek ağacınızın sağlıklı bir yaşam için iyi bir başlangıç ??yapmasını sağlayın.

Doğru Ağaç Türünü Seçme

Doğru ağaç bakımı, doğru ağacın seçilmesi ve doğru yere dikilmesi ile başlar. Ağacınızın - özellikle de tamamen büyüdükten sonra - yetişmek istediğiniz yere gelişeceğinden emin olun. Dikkate alınması gerekenler:

  • Ağacın amacı. Estetik, mahremiyet, gölge / enerji azaltma, rüzgâr veya sokak ağacı olarak mı dikiyorsunuz? Son hedefiniz farklı ağaçların uygunluğunu belirleyecektir.
  • Dikim alanı sınırlamaları. Sertlik bölgesinin nedir?  Bir ağaç için maksimum yükseklik ve yayılma nedir? Güneşe maruz kalma ve toprak koşulları nelerdir?

          Doğru Ağacı Doğru Yere Dikme hakkında daha fazla bilgi edinin .


Doğru Ağaç, Doğru Yer

Kısa, Bodur ağaçlar havai enerji nakil hatları ile çakışmaz. Güneydoğu, güneybatı ve batıdaki büyük yaprak döken ağaçlar, yazın serinletici bir gölge sağlar, ancak ısınan kış güneş ışığını engellemez. Kuzeye yaprak dökmeyen bir rüzgar, kışın soğuk rüzgârları engeller.

Sağlıklı Bir Ağaç Seçme

İyi ağaç bakımı, sağlıklı bir ağaçla başlar. Ağacınızın ömür boyu fayda sağlayabileceğinden emin olmak için bakmanız gerekenler.

Çıplak Köklü Fideler

  • Kökler nemli ve lifli olmalıdır.
  • Yaprak döken fidanların kök uzunluklarına eşit kökleri olmalıdır.

Top ve Çatlamış Ağaçlar

  • Kök top, özellikle gövdeye yakın, dokunma sağlam olmalıdır.
  • Kök top ağacın büyüklüğüne uygun olmalıdır.

Saksıda Yetiştirilen Ağaçlar

  • Kap, büyük, çember kökler içermemelidir.
  • Budama kökleri bir parmak kadar geniş, temiz kesilmelidir.
  • Toprak ve kökler sıkıca birleştirilmelidir.

Olgun bir ağaç alırken dikkat edilecek diğer noktalar şunlardır:

  • Güçlü, gelişmiş bir lider (veya çok liderli bir ağaçta lider).
  • Parlak, sağlıklı bir kabuk.
  • Gövde ve uzuvlarda böcek veya mekanik yaralanma yoktur.
  • Şubeler gövdeye iyi dağılmış, gövdeden önemli ölçüde daha küçük çaplı.
  • Dallar arasında ideal aralık, çoğu tür için en az 15-25 cm
  • İyi bagaj konikliği.
  • Dayanıklılık için geniş açılı kasaklar.
  • Düşük dallar - bunlar geçicidir ancak konikliğin gelişmesine yardımcı olur, gövde kumpas büyümesini destekler ve güneşin zarar görmesini önler.

Ağaç dikmek

Bu ağaç türüne,kök sistemine ve mevsime göre değişiklik gösterebilir. Çıplak köklü ağaçların dikimi topraklı köklü ağaçların dikime göre daha bir özen gerektirir.

Uygun malçlama

Malç yeni dikilen ağacın en iyi arkadaşıdır çünkü:


Ağacınıza Etrafta Malç Ekleme Adımları

  1. 3 metrelik bir alandaki tüm otları kaldırın (daha büyük ağaç için 10 metreye kadar) .
  2. Tahta talaşları veya ağaç kabuğu parçaları gibi doğal malçları daire içine derinlemesine 6 ila 10 cm dökün.
  3. Malç ağacın gövdesine dokunmaktan uzak tutun.

Ağaç sulama

Ağaç sulama, ağaç bakımının kilit bir parçasıdır, ancak iklimlerin çeşitliliği nedeniyle kesin bir miktar önermek zordur. Birkaç kural ağaçlarınızı doğru şekilde sulamanıza yardımcı olacaktır.

Yeni Dikili Ağaçların Sulanması

Yeni ağaçlar için, ağaç diktikten hemen sonra sulayın. Genellikle, ağaç fidesi başına difüzör memeli bir bahçe hortumundan gelen sabit bir su akışı ile 30 saniye yeterlidir.

İlk İki Yıl Boyunca Ağaçları Sulamak

Büyüyen ilk iki mevsim boyunca, yeni dikilen ağacınız, köklerini toprakta toplamaya çalışırken çok fazla enerji harcar. Özellikle yeni ağaç hayatınızın ilk birkaç yazında, sıcaklık ve kuraklıkla uğraşmakta zorlanacak. Bunu, suyu sağlayarak ve toprağı odun yongaları ile kaplayarak kolaylaştırabilirsiniz. Derin sulama kök oluşumunu hızlandırabilir. Derin su toprağı tüm kökleri içeren bir derinliğe kadar nemli tutmaktan oluşur.

Ne Kadar Su ve Ne Zaman?

Yeterli su ağaç için zararlı değildir, ancak çok fazla su da kötüdür. Aşırı sulama, yaygın bir ağaç bakımı hatasıdır. Lütfen nemin soggy'den farklı olduğunu ve bunu hissederek yargılayabileceğinizi unutmayın. Kısa bir süre için kuruyan nemli bir toprağın toprağa nüfuz etmesi için yeterli oksijene izin verilir.

Bir bahçe malası kullanarak ve 2 "derinliğe kadar zemine takarak toprağın nemini kontrol edebilir ve daha sonra küçük bir dar siper oluşturmak için mala bıçağını ileri geri hareket ettirebilirsiniz. Dokunulduğunda nemli ise, suya ihtiyaçları yoktur.

 

Kuraklığa Toleranslı Türler

Bölgeniz sürekli kuraklıkla ilgileniyorsa, kuraklığa dayanıklı olarak listelenen ağaçları düşünmek isteyeceksiniz. Kuraklığa toleranslı bazı türler Arizona Cypress , Japon Zelkova , White Fir ve Kentucky Coffeetree'dir .

Nem Toleranslı Türler

Bölgeniz çok miktarda nem veya ıslak koşulla ilgileniyorsa, spektrumun diğer tarafında, ıslak koşullarda daha iyisini yapacak birkaç ağaç var: Baldcypress , Shellbark Hickory , Red Maple , Silver Maple , Kağıt Huş , Nehir Huş ve Ağlayan Söğüt .

Budama

Sağlıklı bir ağaç için uygun budama tekniği önemlidir.

Budama, ölü, hasar görmüş veya hastalıklı dalları sökme ve ağaçtan saplanma işlemlerini ifade eder; asıl amaç ağacın kendisinin görünüşünü ve sağlığını iyileştirmektir. Bununla birlikte, bu temel açıklamada, budama çabalarınızın ne kadar başarılı olduğunu ve ağaçlara yardım ediyorsanız veya uzun vadede aslında onlara daha fazla zarar verdiğinizi belirleyen sürece ilişkin daha çok şey var.

 

Budama her zaman en iyisi aletlerin yardımı ile yapılır ve bahçenizdeki ağaçların türüne ve boyutuna bağlı olarak alet setiniz biraz farklılık gösterebilir. Geleneksel olarak, çoğu insan bazı basit budama makası ve daha yüksek dallara ulaşmanıza izin veren teleskopik bir makas kullanır, ancak ihtiyaç duyduğunuzda buna daha fazla ekipman eklemek mümkündür.

 

Budama ne zaman?

Bu, büyük oranda neden budama yaptığınıza bağlıdır. Hafif budama ve ölü odunun çıkarılması her zaman yapılabilir. Aksi takdirde, aşağıda farklı mevsimler için bazı kurallar verilmiştir.Hangi budama türünün en iyisi olduğunu bilmenin yanı sıra, budama zamanı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Çok fazla insan budama veya fazla düzenli yapma hatası yapıyor, bu yüzden en iyi zaman mevsimi sadece bir kez hedeflemektir. Ancak, kötü hava koşulları veya fırtınadan kurtulma gibi durumlar varsa, ağaca zarar vermemesi koşuluyla gerektiği gibi yapılabilir.

 

Ölü, hastalıklı veya zarar görmüş dalları çıkarmak için budama yapıyorsanız, bunu genellikle gerektiği şekilde yapabilirsiniz. Uzmanlar, geç kış veya erken ilkbaharın budama için ideal hava koşulları olduğuna inanmaktadır, bu nedenle bunu yapabiliyorsanız bunu yıllık budama zamanında yapmaya çalışın.

 

Doğru tarzda ve yılın doğru zamanında budama, yukarıda belirtilen tüm avantajları ve daha fazlasını sağlayacak, kaliteli araçlar ve dikkatli bir dokunuşla çalışıyorsanız.

Ağaçlarınızı Budama Faydaları

Ağaç budamasının ne olduğunun anlaşılmasıyla, işi yapmak için doğru araçları kullandığınızda ne kadar faydası olduğunu görebileceksiniz. Doğru zamanda yapılan doğru budama türünden elde edebileceğiniz birkaç fayda.

  •  
    Güvenlik - Budamanın en popüler faydalarından biri, iyi bir budama dallarının çatılara sürtünmesini, elektrik hatlarına çarpmasını ve geçitleri engellemesini engelleyebileceği için güvenlik yönüdür.
  •  
    Ağacınızın Sağlığı - Mantarlardan uzak durup en kuvvetli şekilde yetişmek için ağaçların düzenli olarak budanması gerekir. Budama, zarar görmüş veya hastalıklı dalları çıkarmaya yardımcı olabilir ve ağacın genel sağlığını iyileştirecek bir ağaçtan kaynaklanır.
  •  
    Görünüm - Budama genellikle estetik değer için yapılır ve bahçenizde elde etmeye çalıştığınız görünüme bağlı olarak ağaçlarınızın doğal şeklini korumanıza veya daha çarpıcı bir şey oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  •  
    Ağacın büyümesini ayarlayın - Doğru bir şekilde budandıktan sonra , bu işlem ağacınız üzerinde iki ana etkiye sahip olabilir. Budama, büyümeyi teşvik etmeye ve yeni çiçekler açmaya  yardımcı olabilir. Alternatif olarak, bir ağacın belirli bir boyutunu veya şeklini korumaya çalışıyorsanız, budama da büyümeyi kısıtlayabilir 

 

KIŞ BUDAMASI

Dormansi sırasında budama en yaygın uygulamadır. İlkbaharda kuvvetli bir yeni büyüme patlaması ile sonuçlanır ve bu istenen etkiyse kullanılması gerekir. Kışın en soğuk kısmı geçene kadar beklemek en iyisidir.

YAZ BUDAMASI

İstemediğiniz dalları yavaşlatarak büyümeyi yönlendirmek veya bir ağaç veya dalın gelişimini “cüce” yapmak için, budama mevsimsel büyüme tamamlandıktan hemen sonra yapılmalıdır. Yaz aylarında budamak için başka bir neden düzeltici amaçlar içindir. Arızalı uzuvlar daha kolay görülebilir.

ÇİÇEKLENME TEŞVİKİ İÇİN ÇİÇEKLİ AĞAÇLARDA BUDAMA

İlkbaharda çiçek açan ağaçlar için, çiçekleri solurken budamak. Yaz ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan ağaçlar ve çalılar kış veya ilkbaharda budanmalıdır.