Kategoriler
Meyve Ağaçlarında Budama

Meyve Ağaçlarında Budama

04.01.2020
Budama İpuçları!
-önce ölü, kırık veya hastalıklı uzuvları çıkarın
-sonra erkek filizleri, su filizi, çapraz uzuvları çıkarın
-Havanın ağaç içinde dolaşmasına izin vermeyen diğer tüm büyümeleri kaldırın (özellikle bir kez tam yapraklarda)
-Daha sonra diğer iyi durumdaki dalları, kalabalık gibi görünen tüm büyümeyi seyreltin
Budama ağaç büyümesini uyarır, meyve üretimini arttırır ve bir ağaca uygun şarap kadehi şekli verir. Meyve ağaçlarının sağlam meyve üreticilerine dönüşmesi için düzgün bir şekilde budamak özellikle önemlidir. Aşağıdaki kılavuzla meyve ağaçlarınızı ne zaman ve nasıl budanacağınızı öğrenin ve daha sağlıklı, daha verimli ağaçlar yetiştirmeye başlayın.

Ne Zaman Budamak Gerekir?

  1. Ağaç uykuda olduğunda kışın meyve ağaçlarını budayın. Hareketsizdir, ağacın yaprak veya meyve üretmediği anlamına gelir. Bu, budamak istediğiniz alanları hedeflemeyi kolaylaştırır ve mümkün olan en iyi üretimi teşvik eder.
    • Yaz budaması olgunlaşma sürecini yavaşlatır ve meyveyi güneş yanığına maruz bırakma potansiyeline sahiptir.
    • Bununla birlikte, bir ağacın büyümesini yavaşlatmak istiyorsanız, yaz başlarında büyümeyi engellemek için budama yapabilirsiniz.
  2. Ağaçları diktikten hemen sonra budamak. Ana gövdeyi 24 ila 30 inç yüksekliğe kadar kesin. Herhangi bir yan büyümeyi en fazla iki tomurcuğa kadar kesin.
  3. İlk üç yıl boyunca genç ağaçları ağır bir şekilde kesin. İlk birkaç yıl boyunca ağır budama, başlangıçta daha düşük meyve verimi anlamına gelir, ancak uzun vadede meyve ağaçlarınız güçlü ve üretken olacaktır.

Temel Tekniği Öğrenme

Doğru aracı seçin. 1.5 cm çapında veya daha küçük dalları olan genç ağaçlarda keskin makaslar kullanın. Daha büyük, daha olgun ağaçlar için budama testereleri kullanı
  1. Farklı kesim tiplerini bilir. Gerçekleştirdiğiniz kesim türü, yeni büyümenin ortaya çıkacağı yönü belirler.
    • Güzel şekilli bir ağaç oluşturmak için bir başlık kesimi kullanın. Dalın kırmızı şarap kadehi gibi bir ağaç oluşturacak bir yönde büyümesini ve dışarı çıkmasını teşvik etmek için dışa bakan bir tomurcuğu 30 derecelik bir açıyla kesin. İçe bakan bir tomurcuğun üzerinde keserseniz, dal yanlış olmasını istemediğiniz ağaca doğru büyür.
    • Ağaç dallarını inceltmek için bir inceltme kesimi yapın (tahmin ettiniz!) Ve uzuvların daha fazla güneş ışığına ulaşmasına izin verin. Maruz kalan bir düğümü bırakmamaya özen göstererek, ağacın yakasına mümkün olduğunca yakın bir dalı keserek inceltme kesimi yapın.
    • Güçlü dik sürgünlerden kurtulmak için bir tezgah kesimi yapın. Ağacın merkezini inceltmek için tezgah kesimi kullanılır ve idareli kullanılması gereken dramatik bir kesimdir.
  2. Hangi dalları tutacağınızı ve hangisini budaacağınızı seçin. Bagajdan büyüyen dalları yaklaşık 45 derecelik bir açıda tutmak istiyorsunuz. Çok daha küçük veya daha büyük bir açıda büyüyen herhangi bir şey budanmalıdır.
  3. 30 derecelik bir açıyla yeni büyümenin olmasını istediğiniz yerde kesimi yapın. Kesim, ağacın sağlığını değil, sadece birkaç inçlik yarıçapı etkiler.
  4. Daima ağaçtaki bir düğümü veya tomurcuğu budamak. Ne kadar çok tomurcuk keserseniz, ağaç o kadar güçlü büyür.

Meyve Ağaçlarınızın Bakımı

  1. Tomurcukların ortaya çıkmasından hemen sonra meyve ağaçlarınıza erken ilkbaharda gidin. Bir ağaca kafa koymak için, orta gövdeyi 30 ila 34 inç yüksekliğinde kesin. Kalıcı dallar başlık kesiminin dört ila 12 inç altında büyüyecektir.
  2. Tek bir lider geliştirin. Birkaç dikey dal lider olmak için yarışıyorsa, dik gövdenin bir uzantısı olarak hareket eden dal, tek bir lider seçin ve diğerlerini bagajın yakasına geri ayarlayın.
  3. Büyümeyi ve genel ağaç gelişimini teşvik etmek için dikey bir dalın üstüne çıkın. Dikey dalları keserek, ağaca daha fazla güneş ışığına erişmesine izin vereceksiniz.
  4. Fazla meyveyi çıkarmak ve dalları canlandırmak için yatay dalları budamak. Yatay dalları budamamayı tercih ederseniz, daha yüksek meyve verimi sağlarlar.
  5. Hastalıklı, renksiz veya kırık dalları ve emicileri erik. Suckers ağacın tabanından büyüyen küçük dallardır. Genç emiciler, tabanda nazikçe kırılabilir. Odunsu saplı dal benzeri emiciler budama makası ile kesilmelidir. Sağlıksız görünen veya bir hastalığa yakalanmış olabilecek dalları kaldırın.
  6. Rakip ve aşağı doğru büyüyen dalları kaldırın. Aşağı doğru büyüyen dallar genellikle çok yüksek meyve verimi üretmez. Birlikte büyüyen veya alan için rekabet eden dalları kaldırın.
  7. Ağacın tepesini çalılıklardan daha ağır budamaya çalışın. Bu, gölgeli dallara daha fazla güneş ışığının ulaşmasını sağlar ve onları meyve üretmeye teşvik eder. Yatay dallar ayrıca dikey büyüyen dallardan çok daha fazla meyve üretme eğilimindedir.

İpuçları

  • Meyve ağacınızı, satın alındığı yerde budanmamışsa, dikildiğinde dikin.
  • Kuzey Kaliforniya'da yaşıyorsanız, yaz aylarında kayısı ağaçlarını budamak.
  • Şeftali, kuru soğan ve kivi ağaçları hızla büyür. Bir önceki yılın büyümesinin yarısını kaldırmanız gerekecek. Elma, armut, neşeli ve erik ağaçları daha yavaş büyüme oranlarına sahiptir ve bir önceki yılın budama büyümesinin sadece beşte birine ihtiyaç duyar. Narenciye ağaçları, alt dalları yerden budanırsa iyi olur.

Uyarılar

  • Temiz kesimler yapın ve atıkları geride bırakmayın.
  • Yanlış kesme teknikleri hastalığa ve haşere istilasına yol açabilir. Durgun suya izin veren kesikler, çürüme ve küf oluşumu olasılığını artırır.
  • Kalın dal budamalarında yaraları kapatmak için uygun macun kullanın.