Kategoriler
Kamçı Veya Dil Aşılama

Kamçı Veya Dil Aşılama

18.01.2020
Tomurcuklanma ve aşılama teknikleri, kesimler veya tohum gibi diğer yöntemlerden yayılması zor veya imkansız olan veya kendi anaçlarında başarılı olmayacak olan bitki stokunu arttırmak için kullanılır.

Kamçı ve Dil Aşılama

Bu, ilkbaharda (Şubat - Mart) yapılan süs ve meyve ağaçlarında kullanılan bir aşılama yöntemidir.

Hazırlık 

Sonbaharın sonlarında (Ekim - Kasım) 1 yaşındaki anaçlarınızı dikin. Bunlar elma için Malling veya Malling Merton (standart ağaçlar), armutlar için Malling Quince A, kirazlar için Mazzard veya Gean, kayısı, nektarin ve şeftali için Brompton, erik için Myrobalan olmalıdır. Süs ağaçları için anaç olarak doğal olarak oluşan bir tür kullanın. Gerçek aşılama ertesi yaz veya sonbaharın sonlarında (Haziran - Eylül) yapılacaktır.

Yöntem 

10-15 cm keskin makaslar ile keserek anaç hazırlayın. 2.5-3 cm uzunluğunda bir eğik kesim yapın, sonra üste yakın bir dil yapmak için bu yüze sığ bir 'V' şekilli kesim yapın.

Filiz, mevcut yılların büyümesinin iyi olgunlaşmış sürgünlerinden hazırlanmalıdır. Tabanı stok ile aynı açıya uyacak şekilde kesin ve sonra bir dil stokla aynı şekilde kesin.

İki yüzü birbiriyle iyi temas halinde olan ve her iki kabuk tabakasının temas halinde olduğu sıkı bir bağlantı sağlamak için filizin dilini anacın diline itin. Aşının başarılı olması için bu önemlidir.

Filizin sıkıca yerinde olduğundan emin olarak rafya veya plastik aşılama bandını yara etrafına sarın ve bağlayın. (Bu Kırbaç kısmıdır)

İsterseniz yara kısmını boya ile boyayın.

                                              Kamçı Aşılama Aşamaları