Kategoriler
Evinizdeki Malzemelerle Gübre Yapın!

Evinizdeki Malzemelerle Gübre Yapın!

03.06.2021
Rengarenk çiçek açan çiçeklerle dolu bir bahçe veya teras ve sebzelerle dolu bir çiçeklik istiyorsanız, gübre şart. Ancak doğrudan kimyasallara gitmeyin, evinizde bulunan basit malzemelerle, bitkilerinize fosfor, potasyum ve azot gibi ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini vererek kendiniz yapabilirsiniz.

Rengarenk çiçek açan çiçeklerle dolu bir bahçe veya teras ve sebzelerle dolu bir çiçeklik istiyorsanız, gübre şart. Ancak doğrudan kimyasallara gitmeyin, evinizde bulunan basit malzemelerle, bitkilerinize fosfor, potasyum ve azot gibi ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini vererek kendiniz yapabilirsiniz.

Bazı fikirler görelim…

1-Biçme işleminden sonra çim artıkları

Tüm bu gereksiz otları geri dönüştürmenin ve çiçek ve sebzeleriniz için yavaş yavaş besinleri serbest bırakacak gübre haline getirmenin yararlı bir yolu. Yabani ot veya çim tohumu içermediği sürece olduğu gibi doğrudan çim biçme makinesi toplama sepetinizden kullanabilirsiniz. Ancak kullanmadan hemen önce solmasına izin vermek daha iyidir. Çimlerin taşlaşmaması için yeşilken çim tabakası 3 ila 5 cm'yi geçmemelidir.

2. Kahve çekirdekleri

Kahve telvesi veya espresso mucizevi bir gübredir. Bitkiler için faydalı besinler içerirler ve toprağı organik madde ile güçlendirirler. Yapmanız gereken tek şey kullanılmış kahveyi saklamak ve kurutmak için bir gazeteye yaymak, böylece daha kolay işleyebilirsiniz. Kahve çekirdeklerini çiçek tarhlarında, saksılarda ve süs bitkilerinde kullanabilirsiniz. Bu gübreyi ne sıklıkla kullanabileceğiniz bitkiye bağlıdır. Ev bitkileri her 6 ayda bir, dış mekan bitkileri ise yılda 4 defaya kadar dayanabilir. Elbette aşırıya kaçmayın, çünkü sık sık büyük miktarlarda kahve kalıntısı eklenmesi bitkilerimizin sararmasına veya solmasına neden olabilir. Gardenya, kamelya, ortanca ve açelya gibi asidofilik bitkilerde de gübre olarak kullanılabilir.

3. Muz kabukları

Muz kabukları, büyük miktarlarda potasyum başta olmak üzere, daha az miktarlarda azot, fosfor ve magnezyum olmak üzere bitkilerimizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içerir. Yani meyvenizin tadını çıkardıktan sonra kabuğunu toprağa koyup orada çürümesine izin verebilirsiniz. Başka bir çözüm, kabuğu çiçeğin köklerinin yakınına dikmektir.

4. Yumurta kabukları

İçerdikleri kalsiyum bitki gelişimi için olmazsa olmazdır. Bu yüzden yumurtaları yedikten sonra kabukları kurutun ve toza benzeyen mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın. Ardından, kabuğu bitkinin etrafına sarın. İçerdikleri kalsiyum hem çok miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyan toprak hem de bitki için gereklidir.

5. Kalıntılar - çay poşeti

Sıcak bir içecek yapmak için çay yapraklarını kaynattıktan sonra, bitkilerimiz için doğal gübre olarak kullanmak üzere artıkları topluyoruz. Çay kalıntıları azot bakımından yüksek, fosfor ve potasyum bakımından daha düşüktür. Ayrıştırılabilir malzemeden yapıldığı için çay artıklarını poşet ile birlikte ekleyebiliriz.

6. Şömineden çıkan kül

Bu gübreye dikkat edilmesi gerekir, çünkü çok miktarda kül istenenden ters etkiye yol açabilir. Yani odun yandıktan sonra külleri toplayın ve saksıya koyun. Kül, kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi besinler açısından zengindir ve domates, fasulye, ıspanak, bezelye, sarımsak, patates ve avokadoyu gübrelemek için idealdir.