Kategoriler
Zeytin Hasadı Hakkında...

Zeytin Hasadı Hakkında...

20.10.2021
Zeytin hasadı hakkında herşey... Kendi zeytin ağaçlarınızı nasıl hasat edersiniz?

Zeytin yetiştiricileri için yılın en heyecan verici zaman Ekim'de başlıyor: Hasat mevsimi! Ocak ayına kadar sürecek olan bu, yılın en aktif mevsimi olup, hem çok terleyen hem de yetiştiricilerin yüzlerine bir sürü gülümseme getiren - hem profesyoneller hem de bunu en sevdikleri hobi olarak gören amatörler!

Hasata başlamak için merak ettikleriniz? İşte başlamanız için temel bilgiler!

Renkler ve zeytin olgunluğu

Zeytin hasadı söz konusu olduğunda renk önemlidir, bu nedenle renklerine bağlı olarak doğru zeytinleri nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmeniz gerekecek. Şimdi biraz daha spesifik olalım:

Yeşil zeytin

Tüm zeytinler yeşil başlar. Ve olgunlaşmamıştır. Tipik olarak yeşil zeytinler oldukça serttir ve daha uzun raf ömrüne sahiptir, ancak aynı zamanda oldukça acıdırlar. Bu yüzden lezzetin olgunlaşması için birkaç aya ihtiyaçları olacak. Salamura yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan zeytinler bunlar. Bu zeytinlerden yağ üretmekle ilgileniyorsanız, bunun acı, keskin ve çimenimsi olacağını bilin.

Sarı-yeşil ve kırmızı-mor zeytinler

Zeytinler olgunlaşmaya başlayınca renkleri de değişmeye başlar. Daha yumuşak, daha az acı ve daha az keskin olurlar. Zeytinleriniz artık kuru ağırlık başına maksimum yağ miktarına sahip olduğundan, yağ üretmek istiyorsanız bu hasat için ideal bir aşamadır. Aslında, zeytinyağı üretimi için zirvede oldukları kabul edilir.

Siyah zeytinler

Olgun olanlar! Hem yenilebilir (suyla kürlendikten sonra) hem de yağ dolu! Lezzetleri artık yumuşaktır ve daha az acı ve daha az keskin olduğu için genellikle “tatlı yağ” olarak tanımlanan yüksek bir yağ içeriğine sahiptirler.

Hasat Prosedürü

Artık renklerinizi nasıl seçeceğinizi bildiğinize göre, bunun nasıl yapıldığını da bilmek isteyeceksiniz. O halde hemen konuya girelim.

Hasat için gerekli malzemeler bahçe eldiveni , bir tırmık , bir zeytin hasat makinesi, kova veya kasa , bir merdiven ve zeytin fileleri ! Önce zeytin ağınızı ağacın altına yerleştirin. Ardından bahçe eldivenlerinizi giyin ve alt dallardan istediğiniz zeytinleri elle toplamaya başlayın. Daha yüksek olanlar için hasat makinanızı ve merdiveninizi kullanın.

Elle toplama aşamasını tamamladıktan sonra, ekipmanınızı kullanma zamanı geldi: Tırmık veya zeytin hasat makinenizi alın ve zeytinleri yavaşça çıkarın. Dalları çok sert vurarak kırmamaya dikkat edin. Tırmığı kullanarak tüm zeytinleri ağdan toplayın, kovaya koyun ve bir sonraki ağaca geçin.

 Önemli !

Yerde zeytin bırakmamaya dikkat edin, çünkü bunlar çürür ve hastalık ve zeytin sineklerini besleyebilir.

Ekstra ipucu

Zeytinleri, oksitlenmeye ve “ekşi” hale gelmeye başlamadan önce, hasattan sonraki üç gün içinde kullanmalısınız. Bu yüzden buna göre plan yaptığınızdan emin olun!

Pekala, artık her şeyi anladığınıza göre, bu yıl sofranızda ne ikram edeceksiniz? Salamura yeşil zeytin mi, siyah olgun zeytin mi yoksa zeytinyağı mı? Durum ne olursa olsun, kendi zeytin ürünlerinizden keyif alacağınızdan eminiz! Afiyet olsun!