Zeytin, Türk Mutfağının vazgeçilmez bir unsurudur. İster kahvaltı sofrasının yıldızı, ister zeytinyağlı baz olarak, zeytin her zaman takdir edilmektedir.
Türkiye, dünyanın en büyük ilk 5 zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri haline geldi. Bu kısmen Akdeniz iklimine atfedilebilir. Derin tarihi, kültürel ve üretim kökleriyle, Türk mutfağının genellikle mütevazı zeytinin etrafında kurulduğu mantıklı gelebilir.

Önemli zeytin yetiştirme alanları doğal olarak kıyıya yakın, Karadeniz'den Ege'ye uzanan, Akdeniz boyunca ve doğudan Anadolu'ya kadar uzanır. Dünya çapında yaklaşık 700 çeşit zeytin vardır. Türkiye, bazıları kahvaltı sofrası, bazıları da zeytinyağında kullanılmak üzere 50-80 farklı çeşit arasında yetişiyor.
En çok tüketilecek zeytinlerin ve bulacağınız yağ türlerinin bir listesini (ve isimlerin ne anlama geldiğini) derledik. Bu şekilde eve gitmeden önce neye bakmanız gerektiğini bileceksiniz!
Türkiye'de Yaygın 5 Zeytin Çeşitleri

- Çelebi: İznik Gölü yöresinden gelen Çelebi zeytinleri sofralık küçük meyvelerdir.
- Domat: Ege bölgesinde bulunan Domat zeytinleri daha büyüktür ve bu nedenle doldurma için en iyi yeşil zeytin olarak kabul edilir (sarımsak, badem, biber, peynir).
- Gemlik: Bitkinin ve meyvesinin sertliğinden dolayı yaygın olarak üretilir. Gemlik zeytinleri yüksek yağ içeriğine, parlak siyah kabuğa ve hem sofralık hem de zeytinyağı üretimi için lezzetli kılan derinlik ve dokuya sahiptir.
- Memecik:: Ege bölgesinde de bulunan yeşil Memecik zeytini, hafif oval şekilli orta boy zeytinlerdir. Yüksek yağ içeriğinden dolayı zengin bir lezzet sunar.
- Memeli: Büyük ölçüde İzmir'de yetişen Memeli zeytinleri, genellikle salamura, yarma yeşil zeytin ve siyah zeytinlerde korunmuş yeşil zeytin olarak kullanılmaktadır.
Zeytinyağı Çeşitleri:

Naturel Sızma Zeytinyağı: Sızma% 100 çiğ zeytinyağıdır. % 0,8'in altında en düşük asitlik seviyesine sahiptir. Sızma zeytinyağının besin değeri yüksektir ve bu nedenle en iyi soğuk tüketilir (salatalar veya gevrek ekmek ile düşünün). Çoğu üretim tesisi makineyle çalışan preslerdir ancak geleneksel taş preslenmiş zeytinyağı sunan bazıları da vardır.
Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı: Erken Hasat Sıkma Zeytinyağı: Bu yağ, tam olgunlaşmadan erken hasat edilen zeytinlerden yapılır. Biraz acı, neredeyse biberli zeytinlerden elde edilen yağın lezzetine derinlik katar. Erken hasat zeytinyağı, daha az miktarda üretildiğinden ve yağ üretimi için daha fazla zeytine ihtiyaç duyulduğundan, genellikle daha küçük miktarlarda diğer yağlardan daha yüksek bir fiyata satılır. Yağın en son hasattan gelmesini sağlamak için “yeni hasat” (yeni hasat) etiketini kontrol ediniz.
Naturel Birinci Zeytinyağı & Naturel Zeytinyağı: Sızma zeytinyağının asitlik oranı% 0,8 -% 2 arasındadır. Bu, en yaygın yağ türüdür, rengi ve tadı natürel sızmaya göre daha hafiftir ve bu nedenle sıcakken yemek pişirmek ve tüketmek için uygundur.
Zeytin yetiştirme ve üretim alanlarının Türkiye geneline yayılması nedeniyle, damak tadına hitap eden bir (veya daha fazla) bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Afiyet Olsun!












