Kategoriler
Kurutulmuş Gıdalar Ne Kadar Dayanır ve Uzun Süreli Saklama İçin Ne Yapmalı?

Kurutulmuş Gıdalar Ne Kadar Dayanır ve Uzun Süreli Saklama İçin Ne Yapmalı?

21.08.2020
Marketten aldığınız fazladan meyve ve sebzelerin çoğunu çöpe mi atıyorsunuz? Ya da belki mutfağınızın etrafına koyduğunuz diğer yiyeceklerden kurtulmak mı istiyorsunuz? Bunu yapmak yerine iyi bir gıda kurutucusuyla bir kısmını kurtarabilirsiniz.

Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç kaynağa göre, susuz meyve, uygun şekilde hazırlanıp saklandığında beş yıla kadar dayanabilir. Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir. Bunlar, ne kadar sürdükleri konusunda fark yaratabilecek dört ana faktördür:

  • Hazırlık
  • Kurutma Sıcaklığı
  • Nemli içerik
  • Ambalaj ve Saklama

Kurutmadan Önce Yiyecekleri Hazırlayın

Bu, uzun süre dayanacak kurutulmuş yiyeceklerin hazırlanmasında en önemli kısımlardan biridir.

  • Kurutmadan önce yapılacak ilk şey meyve ve sebzeleri yıkamaktır. Organik Ürün Yıkama veya 50/50 sirke ve su çözeltisi kullanarak banyo hazırlayabilirsiniz .
  • İçlerinde çok fazla meyve suyu bulunan meyveler, kesilmesini kolaylaştırmak için kısmen dondurulabilir. Tüm temiz ürünlerle çalışırken, onu mikroplardan ve bakterilerden korumak için lateks veya vinil eldivenler giyilmelidir. Eldiveniniz yoksa, herhangi bir yiyecek maddesine dokunmadan önce ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkadığınızdan emin olun.
  • Çekirdekleri, tohumları ve sapları çıkarın ve istenirse ürünü soyun. 3 mm kalınlığında dilimleyin parçalar halinde kesin. Daha sonra parçaları yiyecek kurutucu tepsisine tek bir katman halinde yayın. Bazı meyveler dilimlendikten sonra kararır ve özellikle elma, muz ve çilek gibi renk değiştirir. Buna oksidasyon denir ve bu olduğunda meyve vitamin ve besinlerinin bir kısmını kaybeder.

Kesilen parçalara limon suyu püskürterek oksitlenmeye karşı koyabilirsiniz ve bu aynı zamanda ciltte kalan bakterileri de öldürecektir. Daha da iyisi, meyveyi askorbik asit banyosunda durulayın ve parçaları oluklu bir kaşıkla çıkarın . Askorbik asit, çevrimiçi olarak, sağlıklı gıda mağazalarında ve çoğu market konserve reyonlarında bulunabilen doğal bir bileşendir.

Doğru Kurutucu Sıcaklığı Nasıl Belirlenir

Çoğu sebze ve meyve, 40-50 derece arasında iyi bir şekilde susuz kalır. İşlemin daha hızlı ilerlemesi için sıcaklığı yükseltmeye kalkmayın çünkü bu, içi tamamen kurumamış sert bir dış yüzey oluşturacaktır.

Buna ek olarak, yiyecek kurutucunuzda ısıyı yüksek seviyeye çıkarmak, yiyecekteki tüm enzimleri öldürür ve besin değerini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle yiyeceklerinizi kurutmak için uygun sıcaklıkları bilmek önemlidir .

Kurutucunuzun talimatları, çeşitli meyve ve sebzeler için en uygun zamanı ve sıcaklığı verecektir. 

Nem İçeriğini Kontrol Edin

En uzun süre dayanan susuz yiyecekler, düşük nem içeriğine sahip olanlardır. Erik ve kayısı gibi bazı meyveler biraz yapışkan kalır ve daha fazla nem tutar. Tamamen kuruyan patates ve fasulye gibi sebzeler kadar dayanmazlar.

Ürünün yeterince kuru olduğunu ve biraz kösele hissettiğinde çantaya hazır olduğunu söyleyebilir ve bükebilirsiniz, ancak parçalara ayıramazsınız. Bir sonraki adım, suyu giderilmiş ürünü gece boyunca tezgahın üzerindeki plastik fermuarlı torbalarda saklayarak şartlandırmaktır. Bu, nemi eşit olarak dağıtacak ve nemli noktaları ortadan kaldıracaktır.

Doğru Paketleme ve Depolama

Kesilen meyveyi kahverengiye çevirmenin yanı sıra, oksitlenme ürünün lezzet ve besin içeriğinin bozulmasına neden olacaktır. Vakumla mühürleme, oksidasyon oranını düşürür ve gıdalardaki vitamin ve besin maddelerini daha uzun süre tutar. Ancak havanın tamamını alsanız bile, ambalaja bir miktar nem girerek içeriğin oksitlenmesine neden olma ihtimali vardır.

Oksijen emiciler , kurutulmuş gıda paketlerine ekleyebileceğiniz demir talaşları ve aktif kömür içeren, gıdaya uygun geçirgen paketlerdir. Serbest oksijeni emerek yiyeceğin daha uzun süre dayanmasını sağlarlar. Daha yüksek nem içeriğine sahip yiyecekler de kapalı cam kavanozlarda saklanmalıdır çünkü plastik zamanla nem ve kokuları emebilir.

Özellikle kurutulmuş gıda için yapılmış saklama kapları satınalmak önemlidir. En iyi sonuçlar için susuz gıda paketlerinizi aşırı sıcaklığa sahip olmayan serin ve kuru bir yerde saklayın.

Uzun Süreli Gıda Saklama için Kurutucu Kullanmanın Yararları

Bir gıda kurutucusu satın alırken ilk düşündüğüm şey, tasarruf etmekti. Bahçemizdeki taze ürünlerin bir kısmını vermeyi gerçekten umursamadım, ama aynı zamanda kış ayları için biraz uzaklaşmak istedim. Biraz konserve yapıyoruz, ama her zaman büyük bir prodüksiyon ve sezonu uzatmanın daha kolay bir yolunu istedim. Ayrıca yürüyüş için ucuz kurutulmuş atıştırmalıklara ihtiyacım vardı ve kış çorbaları ve güveçler için kolay malzemeler almak istedim.

Meyveleri ve sebzeleri kurutarak saklamak,mevsim dışı diğer uzak yerlerden meyve almaktan daha iyidir. Daha az maliyetlidir. Dikkate alınacak başka bir konu da depolamadır. Kilo ağırlığındaki yiyecekler susuz kaldıklarında çok daha düşük ağırlıkta olur ve çok daha az yer kaplar. Ayrıca yerel stantlardan, özellikle de kendimiz yetiştirmediğimiz çeşitleri taze ürünler alıp kurutuyorum.

Kurutucunuzu kullanmaya ve stoklarınızı oluşturmaya başlamak için uzun süreli depolama için kurutulacak en iyi gıdalardan bazılarına göz atın .

Bir Kurutucu Nasıl Seçerim?

40 $ 'a kadar düşük bir fiyata bir kurutucu alabilirsiniz ve ayrıca bunun üç katı veya daha fazla satan modeller de var. Kurutucu satın almanız için en iyi kriter, onu ne kadar kullanacağınız ve ne tür kuru yiyecekler yapmak istediğinizdir.

Temel bir gıda kurutucu, nemi ortadan kaldırmak için bir fana ve çeşitli yiyecekleri kurutmak için farklı istiflenebilir tepsilere sahip olacaktır. Gelişmiş kurutucular, dijital zamanlayıcılar, otomatik kapanma ve yatay fanlar gibi özelliklere sahiptir. Genellikle, yiyecekleri kurutmak için daha büyük bir yüzeye sahiptirler ve bazıları istifleme türü için kayar tepsilerin yerini alır.

Başarılı Gıda Dehidrasyonu ve Muhafazası İçin İpuçları

  • En fazla lezzet, vitamin ve besini elde etmek için en yüksek olgunlukta ürünü seçin.
  • İhtiyaçlarınız için doğru kurutucuyu satın alın.
  • Maliyetten tasarruf etmek için mevsiminde olan meyve ve sebzeleri kurutun.
  • Yiyecekler için doğru kurutma sıcaklığını kullanın.
  • Nem içeriğini kontrol etmek için adımlar atın.
  • Susuz kalmış yiyeceklerinizi bu yönergelere göre paketleyin ve saklayın.

Kurutulmuş yiyecekler toplama, hazırlama ve kurutma konusunda doğru adımları uygularsanız yıllarca dayanır. Kurutucu, yiyecekleri daha kompakt bir şekilde saklamanıza yardımcı olacak iyi bir yatırımdır ve acil durumlarda erzaklarınızı elinizde bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Sadece bu da değil, yiyecekleri kurutmak paradan tasarruf etmenin kolay bir yoludur!