
Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç kaynağa göre, susuz meyve, uygun şekilde hazırlanıp saklandığında beş yıla kadar dayanabilir. Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir. Bunlar, ne kadar sürdükleri konusunda fark yaratabilecek dört ana faktördür:

Bu, uzun süre dayanacak kurutulmuş yiyeceklerin hazırlanmasında en önemli kısımlardan biridir.
Kesilen parçalara limon suyu püskürterek oksitlenmeye karşı koyabilirsiniz ve bu aynı zamanda ciltte kalan bakterileri de öldürecektir. Daha da iyisi, meyveyi askorbik asit banyosunda durulayın ve parçaları oluklu bir kaşıkla çıkarın . Askorbik asit, çevrimiçi olarak, sağlıklı gıda mağazalarında ve çoğu market konserve reyonlarında bulunabilen doğal bir bileşendir.
Çoğu sebze ve meyve, 40-50 derece arasında iyi bir şekilde susuz kalır. İşlemin daha hızlı ilerlemesi için sıcaklığı yükseltmeye kalkmayın çünkü bu, içi tamamen kurumamış sert bir dış yüzey oluşturacaktır.
Buna ek olarak, yiyecek kurutucunuzda ısıyı yüksek seviyeye çıkarmak, yiyecekteki tüm enzimleri öldürür ve besin değerini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle yiyeceklerinizi kurutmak için uygun sıcaklıkları bilmek önemlidir .
Kurutucunuzun talimatları, çeşitli meyve ve sebzeler için en uygun zamanı ve sıcaklığı verecektir.
En uzun süre dayanan susuz yiyecekler, düşük nem içeriğine sahip olanlardır. Erik ve kayısı gibi bazı meyveler biraz yapışkan kalır ve daha fazla nem tutar. Tamamen kuruyan patates ve fasulye gibi sebzeler kadar dayanmazlar.
Ürünün yeterince kuru olduğunu ve biraz kösele hissettiğinde çantaya hazır olduğunu söyleyebilir ve bükebilirsiniz, ancak parçalara ayıramazsınız. Bir sonraki adım, suyu giderilmiş ürünü gece boyunca tezgahın üzerindeki plastik fermuarlı torbalarda saklayarak şartlandırmaktır. Bu, nemi eşit olarak dağıtacak ve nemli noktaları ortadan kaldıracaktır.
Kesilen meyveyi kahverengiye çevirmenin yanı sıra, oksitlenme ürünün lezzet ve besin içeriğinin bozulmasına neden olacaktır. Vakumla mühürleme, oksidasyon oranını düşürür ve gıdalardaki vitamin ve besin maddelerini daha uzun süre tutar. Ancak havanın tamamını alsanız bile, ambalaja bir miktar nem girerek içeriğin oksitlenmesine neden olma ihtimali vardır.
Oksijen emiciler , kurutulmuş gıda paketlerine ekleyebileceğiniz demir talaşları ve aktif kömür içeren, gıdaya uygun geçirgen paketlerdir. Serbest oksijeni emerek yiyeceğin daha uzun süre dayanmasını sağlarlar. Daha yüksek nem içeriğine sahip yiyecekler de kapalı cam kavanozlarda saklanmalıdır çünkü plastik zamanla nem ve kokuları emebilir.
Özellikle kurutulmuş gıda için yapılmış saklama kapları satınalmak önemlidir. En iyi sonuçlar için susuz gıda paketlerinizi aşırı sıcaklığa sahip olmayan serin ve kuru bir yerde saklayın.
Bir gıda kurutucusu satın alırken ilk düşündüğüm şey, tasarruf etmekti. Bahçemizdeki taze ürünlerin bir kısmını vermeyi gerçekten umursamadım, ama aynı zamanda kış ayları için biraz uzaklaşmak istedim. Biraz konserve yapıyoruz, ama her zaman büyük bir prodüksiyon ve sezonu uzatmanın daha kolay bir yolunu istedim. Ayrıca yürüyüş için ucuz kurutulmuş atıştırmalıklara ihtiyacım vardı ve kış çorbaları ve güveçler için kolay malzemeler almak istedim.
Meyveleri ve sebzeleri kurutarak saklamak,mevsim dışı diğer uzak yerlerden meyve almaktan daha iyidir. Daha az maliyetlidir. Dikkate alınacak başka bir konu da depolamadır. Kilo ağırlığındaki yiyecekler susuz kaldıklarında çok daha düşük ağırlıkta olur ve çok daha az yer kaplar. Ayrıca yerel stantlardan, özellikle de kendimiz yetiştirmediğimiz çeşitleri taze ürünler alıp kurutuyorum.
Kurutucunuzu kullanmaya ve stoklarınızı oluşturmaya başlamak için uzun süreli depolama için kurutulacak en iyi gıdalardan bazılarına göz atın .
40 $ 'a kadar düşük bir fiyata bir kurutucu alabilirsiniz ve ayrıca bunun üç katı veya daha fazla satan modeller de var. Kurutucu satın almanız için en iyi kriter, onu ne kadar kullanacağınız ve ne tür kuru yiyecekler yapmak istediğinizdir.
Temel bir gıda kurutucu, nemi ortadan kaldırmak için bir fana ve çeşitli yiyecekleri kurutmak için farklı istiflenebilir tepsilere sahip olacaktır. Gelişmiş kurutucular, dijital zamanlayıcılar, otomatik kapanma ve yatay fanlar gibi özelliklere sahiptir. Genellikle, yiyecekleri kurutmak için daha büyük bir yüzeye sahiptirler ve bazıları istifleme türü için kayar tepsilerin yerini alır.
Kurutulmuş yiyecekler toplama, hazırlama ve kurutma konusunda doğru adımları uygularsanız yıllarca dayanır. Kurutucu, yiyecekleri daha kompakt bir şekilde saklamanıza yardımcı olacak iyi bir yatırımdır ve acil durumlarda erzaklarınızı elinizde bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Sadece bu da değil, yiyecekleri kurutmak paradan tasarruf etmenin kolay bir yoludur!