Kategoriler
Hidrofor Nedir?

Hidrofor Nedir?

08.02.2019
Hidrofor pompaları su basıncını arttırmak için kullanılır. Su basıncının arttırılması akışı da artırabilir, daha fazla basınç suyun bir boru içerisinde daha hızlı hareket etmesini sağlar, böylece daha fazla akış genellikle de sonuçlanır. Su basıncı çok düşükse, bir sulama sistemi kötü performans gösterir.

Hidrofor pompaları, ya yüksek basınç gerektiren sistemler tarafından beslenen özel uygulamalar için ya da dolaşım basıncında sıvının taşınması için sistemin ihtiyaç duyduğu mesafeyi arttırmak için sıvı sirkülasyon sistemleri içindeki basıncı arttırmak için kullanılır. Hidrofor pompaları genellikle belediye sularında ,bahçelerde,evlerde ve atık su arıtma sistemlerinde kullanılır. Hidrofor pompaları ayrıca, suyu yüksek rezervuarlar, su kuleleri ve çok yüksek binalar gibi daha yüksek kotlara pompalamak için kullanılır.

Uzun mesafelerde su veya sıvı pompalamak, boru hattı boyunca belirli aralıklarla hidrofor pompaları gerektirir. Boru çeperleri boyunca sürtünme ve akışkanlık kayıplarına karşı normal direnç, yükselişlerdeki artışlarla birlikte, kanal boyunca kademeli bir basınç kaybına neden olur. Hidrofor pompaları, basıncı akış valfı içerisinde kullanım noktasında aşırı derecede düşürülmesi gereken basıncı artırmadan istenen akışı korumak için yeterli basıncı sağlayacak şekilde optimize edilmiştir.

Birçok belediye su işletmesi, insanlar işe ya da okula gitmeye hazırlanırken sabahları erken saatlerde büyük su tüketimiyle karşı karşıya kalmaktadır ve daha sonra da insanlar eve geldiğinde, yemek hazırlarken, bulaşık yıkamak, tuvaletleri yıkamak, banyo yapmak veya duş yapmak gibi genel ihtiyaçlarını gidermek isterler. Daha sonra su tüketimi düşük seviyeye döner. Güçlendiricilerin yoğun saatlerde kullanılması aşırı derecede pahalı olacaktır. Bu fenomeni gidermek için, yükseltici pompalar yoğun olmayan saatlerde daha düşük bir elektrik hızında suyu yüksek su başlarına dayanarak gerekli basıncı sağlamak için suyu yükseltilmiş su kulelerine pompalamak için kullanılır. Yüksek talep devam ettiğinde, talep edilen süre sona erene kadar yüksek su kulelerden serbest bırakılır ve yoğun olmayan zamanlarda tekrar doldurma işlemi tekrarlanır.

Basınç Artırma

Birçok endüstriyel ve evsel cihaz belirtilen tasarım basınçlarında en iyi şekilde çalışır. Yine de bu basınçlar, dağıtım sırasında diğer bazı kullanıcılar için çok yüksektir ve basıncı arttırır ve daha sonra düşük basınçlı kullanıcılar için basınç düzenlemesi yoluyla düşürerek enerji harcar. Daha ekonomik bir yaklaşım, yalnızca ihtiyacı olan uygulamalar için baskıyı artırmak ve diğer kullanıcılar için basıncı daha düşük, ancak yine de yeterli bırakmaktır.

Doğru Pompa Nasıl Seçilir?

Bu yazımız, sulama sisteminiz için doğru pompayı seçme sürecinde sizi adım adım yönlendirecektir. Bir sulama pompası aramıyor musunuz? Burada sunulan pompa prensiplerinin çoğu, sadece sulama için değil, herhangi bir pompa kullanımı için geçerlidir. Karşılaştığınız çoğu sulama pompası durumu, ele alacağız, ancak biraz okuma yapmanız gerekecektir. Bu kendin yap yoludur. Kendinizi eğitmek için zaman ayırmak istemiyorsanız, burada durmalı ve mülkünüze çıkması için yerel bir pompa uzmanı tutmalı, gerekli araştırmayı yapmalı ve sizin için bir pompa önermelisiniz. İşiniz başınızın üzerindeyse ya da çok zaman alıyorsa, profesyonel yardımda bulunmanız utanılacak bir şey değildir!

NOT: Pompa seçmek için kolay bir yöntem yoktur.   Doğru pompayı seçmek için kesinlikle bilmeniz gereken iki şey vardır: sulama sistemi çalışma basıncı ve sistem debisi. Birisi size gereken debiyi (GPM veya l / m) ve basıncı (PSI veya bar) neyin oluşturduğunu belirlemeden size gereken pompayı size söylemeye çalışırsa, sadece tahmin ediyorlar. Bu bir kavanozu doldurmak için kaç tane mermer kullanılacağını belirlemek gibi. Kavanozun ne kadar büyük olduğunu ve mermerlerin ne kadar büyük olduğunu bilmeden tek yapabileceğiniz şey vahşi bir tahminde bulunmak!

Şimdi ilk önce sizi büyük acemi hatalarının etrafında dolaştırarak başlayalım.

***Önceden paketlenmiş hidrofor pompası sistemleri üreten ve satan birçok şirket vardır. Bunlar çoğu insan için gerçekten iyi çözümler çünkü bir pompanın kurulması çoğu insanın yetenek becerileri aralığında değildir! Bu pompa paketleri, önceden monte edilmiş ve kullanıma hazır ihtiyacınız olan her şey ile birlikte gelir. Tipik montajlar arasında pompa, elektrik kontrolleri, gerekli kontrol vanaları, her şeyi tutacak bir çerçeve ve hava koşullarından korumak için bir mahfaza bulunur. Tek yapmanız gereken onu bir beton pedin üzerine kurmak, boruları bağlamak ve güç kaynağına bağlamak. Çoğu insan için bu, bir yardımcı pompa satın almanın en iyi yoludur.

Uyarı - bu büyük hataları yapmayın!

İnsanların sulama pompalarıyla ilgili sıklıkla yaptığı 3 ana hata var. Bunların hepsi düzeltilmesi ÇOK pahalı hatalar. Öyleyse sizi en başından itibaren doğru yolda takip edelim!

Önce Planla!

Su ve akış ihtiyacınızı tam olarak belirleyene kadar pompa satın almayın!   Her yıl birçok insan çok para kaybediyor, çünkü sulama sistemlerini tasarlamadan önce bir pompa aldı, sonra doğru tipte veya boyutta olmadığını keşfetti. Sulama sisteminizin tam basınç ve akış gereksinimleri için bir pompa boyutlandırılmalıdır. Çok fazla insan “Ne beygir gücüne ihtiyacım var?” diye soruyor, Pompalar beygir gücü tarafından seçilmemiştir. Su debisi ve su basıncı için doğru miktar ve oranları üreten bir pompaya ihtiyacınız vardır . Belli gözüküyor olabilir ama deneyimlerimiz olmadığını gösteriyor. Bu nedenle önce su gereksinimlerinizi hesaplayın, ardından pompayı satın alın!

Pompa Etiketleri:

Hazır ambalajlı kullanıma hazır birçok pompanın yanıltıcı performans etiketleri vardır. Tam olarak sana yalan söylemiyorlar, sadece netleşmiyorlar. Genellikle bir pompa veya pompanın paketi “20 GPM, 55 PSI” ile benzer bir etiketle etiketlenir. * Veya “20 GPM, 127 feet kaldırma” diyebilir. Çoğu durumda “veya” kelimesi eklenmelidir. Demek istedikleri 20 GPM veya 55 PSI. Bu kritik! 20 GPM üreten bir pompa arasında performansta büyük bir fark vardır az 55 PSI ve 20 GPM üreten bir pompa ya da 55 PSI. Bu yanıltıcı bilgiyi, pompa gövdesindeki pompa tanımlama etiketine doğrudan basılmış bile görebilirsiniz!

Araba açısından düşünün. Ya bir araba satın almak ve “koltuklar 5, 150 km gidiyor” olarak listelenen performansa sahip birini görmek istiyorsanız? Böylece, aracı satın alır, 4 arkadaşa yükler ve hızlı bir şekilde 100 km'yi geçmeyeceğini keşfedersiniz. Ne verir? Demek istedikleri, 5 yolcu taşıması VEYA 120 km olmasıydı. Sana yalan söylemediler, sadece sana gerçekleri de söylemediler. Araba, 1 yolcu ile 150 km  hızda gidiyor, ancak 5 yolcu ile 120'den fazla gitmiyor. Farkı gör?

“Sulama Pompaları”:

Bazı web siteleri ve mağazalar “sulama pompaları” veya “sprinkler pompaları” olarak adlandırdıkları pompalar satmaktadır . Bunlar genellikle bahçe hortumunun ucundaki tek, küçük bir yağmurlama kafasını çalıştırmak için tasarlanmış küçük, ucuz pompalardır. Birden fazla fıskiye içeren fıskiye sistemleri için üretilmemiştir.

Tipik olarak sprinkler sistemlerine uygun pompalar “yüksek basınçlı pompalar” olarak pazarlanmaktadır 

Bir Pompa Seçme - Genel Bakış

  1. Eğitimin geri kalanını anlamak için pompa hidroliği hakkında yeterince bilgi edinin.
  2. Sulama sisteminizin gerektirdiği basıncı ve akışı belirleyin.
  3. Pompa tipini seçin (Santrifüj, dalgıç, türbin vb.)
  4. Bir pompa modeli ve boyutu seçin.
  5. Pompayı kontrol etme yöntemini seçin. (Yani; açmak ve kapatmak.)
  6. Alışverişe gitmek.

Her adım bir öncekine dayanır. Size rehberlik edeceğiz. Bizi 0232 7432243 nolu telefondan arayabilir veya info@irhaltarim.com.tr mail adresimizden ulaşabilirsiniz.