Kategoriler
Gıda Kurutucuda Susuzlaştırabileceğiniz Bazı Meyvelerin Listesi

Gıda Kurutucuda Susuzlaştırabileceğiniz Bazı Meyvelerin Listesi

14.10.2020
Susuz meyveler, mağazalardan satın alınan şekerli atıştırmalıkların en iyi ikamelerinden biridir. Bunlar sadece sağlıklı değil, aynı zamanda uzun süre saklayabilirsiniz, hatta bir sonraki sezonunuz için hazır bir tedarik elde edersiniz.

Kurutulmuş meyveler, diğer tariflerde, ev yapımı muhtelif karışımlarında, granola barlarda veya salata sosları olarak kullanılabilir. Çeşitli besinlerle dolu sağlıklı seçeneklerdir ve bunları istediğiniz zaman ileride kullanmak için saklayabilirsiniz.

Gıda Kurutucuda Susuzlaştırabileceğiniz Bazı Meyvelerin Listesi

Susuz meyveler, mağazalardan satın alınan şekerli atıştırmalıkların en iyi ikamelerinden biridir. Bunlar sadece sağlıklı değil, aynı zamanda uzun süre saklayabilirsiniz, hatta bir sonraki sezonunuz için hazır bir tedarik elde edersiniz.

Kurutulmuş meyveler, diğer tariflerde, ev yapımı muhtelif karışımlarında, granola barlarda veya salata sosları olarak kullanılabilir. Çeşitli besinlerle dolu sağlıklı seçeneklerdir ve bunları istediğiniz zaman ileride kullanmak için saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş Armut

                                    Kurutulmuş Armut

Yiyecek kurutucusunda kolayca kurutabileceğiniz çok fazla meyve vardır. Sadece doğru meyveleri toplayıp, doğru koşullarda ve havada kurutmanız gerekir.

Aşağıdaki makalede, size gıda kurutucusunda kurutabileceğiniz bazı meyvelerin listesini vereceğiz. Listenin yanı sıra, susuz meyveleri daha iyi tanımanıza yardımcı olacak birçok faydalı bilgiyi de sizinle paylaşacağız.

Öyleyse bir bakalım!

Gıda kurutucusunda kurutabileceğiniz bazı meyvelerin listesi aşağıdadır:

1-Kızılcık

Listemizdeki ilk isim, 50-60 derece arasında değişen sıcaklıklarda kurutmanız gereken kızılcıklardır. Kurutulmuş meyveyi hazırlamak 12 ila 15 saat sürebilir. Kızılcıkların sert kabukları nedeniyle kuruması uzun zaman alır. Aşırı kurutma ve yetersiz kurutma sorununu önlemek için kurutma sürecine dikkat etmelisiniz .

2-Kayısı

Kayısı, dünya çapında pek çok insan tarafından sevilen mükemmel kurutulmuş atıştırmalıklardan biridir. Tamamen olgunlaştıklarında toplanmalı veya satın almalısınız. Kuru kayısılar, kurutucuda 18 ila 24 saat 60 C derecede kurutulmalıdır. Bükülebilir olmalı ve gevrek olmamalıdır.

3-Şeftaliler

Susuz kalmış meyveleri kullanmayı seven kişiler kurutulmuş şeftalileri tercih etmelidir. Onları çok daha kısa sürede kolayca dehidre edebilirsiniz. Sert şeftalileri, içlerinde fazla yumuşaklık olmadığı ve rengi de çok çekici olmadığı için kullanmayın. Şeftalileri gıda kurutucusunda kurutmak için en iyi sıcaklık, ilk 2 saatlik dönemde 55 C derece ve bundan sonra, kurutucuda kalan 8 ila 12 saat boyunca 40 C derecede kurutabilirsiniz.

4-Elmalar

Elma, dünyanın her yerinde kolay bulunabilen en yaygın kurutulmuş meyvelerden biridir. Elmaların erişilebilir olduğu pek çok çeşit var. Bu nedenle, yalnızca kurutma için doğru türü seçmeniz gerekir. Elmaların susuz kaldığı ideal sıcaklık 55 C derece 'dir ve kurutucuda kurutmak için 8 ila 10 saat gerekir.

5-Domates

Kurutulmuş domatesleri sandviç, acı biber sosu, makarna gibi birçok tarifte kullanabilirsiniz. Tozu yeniden sulandırıp domates sosu yapmak için kullanabilirsiniz. Domateslerin susuz kaldığı ideal sıcaklık 45-55 C derece 'dir ve kurutucuda kurutulması için 8 ila 10 saat gerekir. Kuruduktan sonra, onlardan pul yapabileceğiniz kadar düzleştirilmeleri gerekir.

6-Ananas

Susuz kalmış ananasları bir kez tatmış olan kimse, onun inanılmaz ve büyülü tadını unutamaz. Kurutma sırasında bazı temel besin maddelerinin kaybına rağmen, yürüyüşçüler ve kampçılar için mükemmel olan çok sayıda vitamin ve şeker almaya devam edersiniz. Ananasların susuz kaldığı ideal sıcaklık 60 ° C ve 65 ° C'dir ve kurutucuda kurutulması için 12 ila 16 saat gerekir. Her yönden düzgün kurutma için bunları 8 saatte bir çevirmeniz gerekir.

7-Armutlar

Yiyecek kurutucusunda hazırlayabileceğiniz inanılmaz bir susuz meyvedir. Kurutulmuş armutları kompostolara ekleyebilir veya salataların üzerine serpebilirsiniz. Armutların susuz kaldığı ideal sıcaklık 45 ° C ve 50 ° C'dir ve kurutucuda kurutulması için 8 ila 10 saat gerekir. Ancak armutların kurumadan önce olgunlaşmış ve yumuşak olmaması gerektiğini unutmamalısınız.

8-kivi

Kurutulmuş kivi besinler, lifler, minerallerle doludur ve ayrıca tüketilmesi çok sağlıklıdır. Onları tükettikten sonra hızlı bir enerji artışı elde edersiniz. Kurutucunun tepsilerinde kiviyi 55 C derece sıcaklıkta hızlı bir şekilde kurutabilirsiniz. Tamamen kuruması yaklaşık 8 ila 12 saat sürecektir.

9-Çilekler

Bunlar, kolesterolsüz, yağsız ve sodyum içermeyen kalp şeklinde özetlenen kurutulmuş meyvelerdir. Üstelik şeker oranı da düşüktür. Kalp krizi ve kanser gibi hastalıkları uzak tutan birçok antioksidan ve vitamin içerir. Bu meyveyi fırınlanmış gıdalarda, tahıllarda, yoğurt karışımında vb. kullanabilirsiniz. Çilekleri kurutmak için ideal sıcaklık 48 C derece'dir ve kurutucuda 8 ila 10 saat arasında kurutmanız gerekir .

10-Muz

Kuru muz lif ve potasyum zengin bir kaynaktır. Bunları sağlıklı alım rutininizde cips şeklinde kullanabilirsiniz. Kabuğunda kahverengi lekeler bulunan muzları kurutmak için toplamalısınız. Siyah çizgili aşırı olgun olanı seçmeyin. Renk solmasını önlemek için muzları kurutmadan önce işlemden geçirmelisiniz. Muz kurutmak için ideal sıcaklık 50 ° C'dir ve kurutucuda 8 ila 12 saat arasında kurutmanız gerekir .

11-Mango

Kurutma makinesinde kurutabileceğiniz enfes bir meyvedir. Vücuttaki şeker seviyelerinin kontrolü ile birlikte gözün doğru bakımına fayda sağlayan çok sayıda A vitamini ve çözünür lif içerir. Kurutulmuş mangoları atıştırmalık olarak veya harika puding yapmak için kullanabilirsiniz. Mango'yu kurutmak için ideal sıcaklık, kurutucuda 8 ila 12 saatlik bir süre için 45 ° C ila 55 ° C'dir.

12-Portakallar

Susuz portakallar bazılarınız için ilk duyuşta tuhaf gelebilir. Bununla birlikte, çayın yanı sıra soğuk içeceklere harika bir lezzet katan en iyi aromalı kurutulmuş meyvelerden biridir. Bunları atıştırmalık olarak çiğneyebilir veya ekmeğinizi, keklerinizi, salatalarınızı ve soslarınızı baharatlamak için kullanabilirsiniz. Portakalları kurutmak için ideal sıcaklık, kurutucuda 15 ila 24 saatlik bir süre için 55 ° C ila 65 ° C'dir.

13-Yaban Mersini

Bu meyveler esas olarak K Vitamini, manganez, C vitamini, antioksidanlar ve lif için itici güç olarak kabul edilir. Kuruduktan sonra tatlı ve gevrek atıştırmalıklar haline gelirler. Susuz kaldıktan sonra çok sayıda tabakta kullanabilirsiniz. Yaban mersini kurutmak için ideal sıcaklık, kurutucuda 12 ila 20 saat arasında 65 C derece 'dir.

14-Üzüm

Kurutulmuş üzümler veya kuru üzümler, dehidrasyon için kullanılabilecek en güzel meyvelerden biridir. Kalp krizi, kanser, kabızlık, tansiyon ve diyabet gibi vücutta yaşamı tehdit eden hastalıkların oluşumunu durduran antioksidanlar içerirler. Bunları evde olduğu kadar dışarıda da atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz. Üzümleri kurutmak için ideal sıcaklık kurutucuda 6 ila 10 saatlik bir süre için 40 -55 ° C'dir.

15-Kirazlar

Kuru kirazlar, besin ve antioksidanlarla dolu ekşi ve tatlı bir meyvedir. Bunları pişmiş ürünlerde, salata soslarında, ara öğünlerde ve kompostolarda kullanabilirsiniz. Kirazları kurutmak için ideal sıcaklık kurutucuda 13 ila 21 saatlik bir süre için 45 -55 ° C'dir.

16-Kavun

Bu kurutulmuş meyve tıpkı çok tatlı ve şekerli bir besin gibidir. Sulu olduğu için ağız içinde hızla erir. Yaş olarak tüketmeyi sevmeyen  insanlar bu kuru meyveleri yemeyi severler. Olgunlaşmış kavun kurutmak için ideal sıcaklık, kurutucuda 14 ila 18 saatlik süre boyunca 45  C'dir. Kuruduktan sonra, Kavun dokunmak için çok esnek olacaktır.

17-Trabzon Hurması

Doğal olarak oldukça tatlı olan parlak turuncu renkli bir meyvedir. Yumuşak bir elma veya sert şeftali hissine sahiptir. Acı olan Asya hurmasını seçmenize gerek yoktur ve ayrıca susuz kalmadan önce onları daha önce kızartmanız gerekir. Meyvenin kabuklarının alınması da zorunlu değildir. Trabzon hurmasını kurutmak için ideal sıcaklık, kurutucuda 8 ila 12 saatlik bir süre için 60 C'dir.

Meyvenin Tamamen Susuz olup olmadığını nasıl anlarım?

Kurutma işleminden sonra meyvelerinizin tamamen kurumuş olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, biraz plastik poşete koyun ve poşeti katlayın. Torbanın yüzeyinde bazen daha sonra herhangi bir yoğunlaşma görürseniz, bu onların biraz daha dehidrasyona ihtiyaç duydukları anlamına gelir.

Diğer bir ipucu ise, meyveyi depolama amacıyla paketledikten sonra, ertesi gün kuru meyveye göz kulak olmanızdır. Torbanın içinde herhangi bir nem oluşması durumunda, kurutma için gıda kurutucu makinenizi tekrar kullanmanız gerekir. Öte yandan kuru meyvenin parçaları sıkıca bastırıldıktan sonra kırılırsa kurutma işleminin tamamlandığını gösterir .

Farklı Meyveleri aynı anda kurutucuda kurutmak mümkün müdür?

Evet, bazen farklı meyve türlerini aynı anda kurutucuda kurutmak mümkündür. Meyveler çok fazla infüzyon kokusuna sahip olmadığından, çeşitli farklı meyveleri makinenize kolayca yerleştirebilirsiniz.

Kurutulmuş elma

                               Kurutulmuş elma

Meyvelerin kurutulduğu standart kurutma sıcaklığı aralığı 45 - 60 C'dir. Başlamanın ilk saatinde 65 ° C sıcaklıkla başlayabilirsiniz. Aralığın üzerindeki sıcaklık ayarı, meyveyi bozabilir ve yemeyi çok zorlaştırabilir. Meyvenin iç tabakasının yeterince kurumasına izin vermeyeceği için kurutma işlemini aceleye getirmemelisiniz.

Dehidrasyon Süreci İçin Doğru Meyveleri Seçmek İçin İpuçları

Dehidrasyon sürecinden sonra doğru şekilde kurutulmuş meyve cips şeklinde çok gevrek veya meyve derisi şeklinde çok çiğnenebilir. Meyve derisi çok kolay yırtılır ve bükülür, çıtır kuru meyveler çabuk kırılır. Gıda kurutucusunun kurutma sürecini dondurarak kurutmadan daha faydalı tutan en önemli şeydir, çünkü ihtiyaçlarınıza tam olarak uyanı seçmenizi sağlar.

Yiyecek dehidrasyonu için meyveleri seçerken, istenen sonuçları elde etmenize kesinlikle fayda sağlayacak bazı faktörleri aklınızda bulundurmalısınız:

  • İyi sonuçlar almak için her zaman sert ve olgun meyveleri seçmelisiniz. Seçtiğiniz meyveler maksimum besin düzeyine ve şeker içeriğine sahip oldukları için olgunlaşmış olmalıdır. Üstelik sert kıvamda olan meyveler çabuk kurur.
  • Olgunlaşmamış meyveler kurutmak için mükemmel değildir.
  • Ayrıca inanılmaz sonuçlar verdikleri için sulu ve iri meyveleri tercih etmelisiniz. Esasen, meyvedeki nem içeriği nihai sonucu tamamlar.
  • Ayrıca meyvelerin kuruduktan sonra mükemmel tat ve kıvam elde etmesi için mevsiminde toplanması önerilir.

Son söz!

Meyveleri kurutmanın meyveleri uzun süre ve bir sonraki mevsimde tutmanıza yardımcı olduğu doğrudur. Meyveleri kuruturken, herhangi biri kahverengiye dönerse, hemen limon suyu karışımına daldırın ve üstte su ile renk atması önlenir.

Kurutulmuş meyvelerin en iyi yanı hiç koruyucu veya zararlı kimyasallar içermemesidir. Bunları farklı yemeklerinizde atıştırmalık veya sos olarak kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki makalede, gıda kurutucusunda kurutabileceğiniz bazı meyvelerin  listesini size sunmaya çalıştık. Bunun yanı sıra, size belirli meyvelerin ihtiyaç duyduğu ideal sıcaklığı ve kuruma süresini de anlattık.

Listede bahsetmeyi unuttuğumuz meyvelerin kurutulması ile ilgili deneyimlerinizi lütfen bizimle paylaşın.