
Kurutucularda gıda kurutmak hakkında konuştuğumuzda aklımıza gelen çeşitli yiyecekler vardır. En sevilen yiyecek maddelerinden biri dehidrate elmalardır. Susuz elma, evinizde sadece birkaç yıl içinde yapabileceğiniz lezzetli bir atıştırmalık. Evde kurutulmuş elmalar, koruyucu madde veya kimyasal madde ilavesi olmadan hazırladığınız sağlıklı gıdalardır. Fakat elmaları bir yiyecek kurutucusunda kurutmayı biliyor musunuz?

Elma Cipsi:
Elma cipslerinizi evde çok fazla çaba harcamadan kolayca yapabilirsiniz. Aslında, evde kurutulmuş elmaların kalitesi (kimyasallar yok), mağazanın yiyeceklerinden çok daha iyidir. İster kış isterse yaz olsun istediğiniz mevsimde tüketebilirsiniz.
Günümüzde insanlar sağlık konusunda daha bilinçlenmeye başladıkça, bunu arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza tatlılar veya çikolatalar yerine hediyeler şeklinde hediye edebilirsiniz.
Aşağıdaki makalede, susuz elma yapım adımlarını çok net bir şekilde anlatacağız. Bir gıda kurutucusunda elmaların kurutulmasıyla ilgili tüm işlemler o kadar kolaydır ki herkes bunu yapabilir.
Aşağıda belirttiğimiz bir kurutucuda elma cipsi yapmak için ihtiyacınız olan birkaç önemli şey vardır:
İlk önemli şey, elbette, elmaları kurutmak için kullanacağınız yiyecek kurutucusu. Bu makinenin kurutma için belirli bir sıcaklıkta ayarlanması gerekir. Tüm süreci tamamlamak için birkaç saat sürer.
Bir sonraki şey kuruduktan sonra elmaları yerleştireceğiniz kurutucunun tepsileridir. Bu tepsiler kurutucu ile birlikte gelir.
Kurutma için taze elma almalısın. Elmaların miktarı, kurutucunuzun kurutma tepsilerinde mevcut olan alana bağlıdır. Böylece, elmaları buna göre satın almalısın, yoksa elmaları toplu olarak kurutmalısın.
Elmaları uygun şekilde kesmek için bir bıçak veya dilimleyici gerekir. Ancak elmaları derileri olmadan kurutmak istiyorsanız, elmanın cildini çok verimli bir şekilde temizleyen bir soyucunuz da olmalıdır.
Ayrıca elmaları kestikten sonra daldırmak için biraz sade suya ve sirke gerekir. Ayrıca limon kullanımını bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra kurutulmuş elmalar bazı hava geçirmez kavanozlara veya herhangi bir vakumlu fermuarlı torbaya yerleştirilmelidir. Elmaları havayla temas etmekten uzak tutmaya yardımcı olur. Yiyeceklerin ömrünü de uzatır.
Elmaların gıda kurutucuda kurutulması için mümkün olan en iyi şekilde aşağıdaki öğreticinin takip edilmesi gerekir:
Markete veya bahçenizden iyi elmalar seçmeden kurutma işlemine nasıl başlayabilirsiniz ? İyi! Kurutma için kullanacağınız elmalar, yüksek kalitede olmalıdır ve çürük, mantarlı veya çürük elmalar toplamaktan kaçının.
Elmaları uygun hijyenik şekilde kurutmak istemez misiniz? Böylece elmaları evinize getirdikten sonra, sadece sade suyun altında durulayın. Market sahiplerinden bazıları, kesmeden önce verimli bir şekilde çıkarmanız gereken elmalar üzerine etiketler yapıştırıyor.
Elmalar üzerinde yıpranmış veya yumuşak parçalar bulursanız, kesiniz.
Bu adım, bazılarınız için bir seçenektir. Elmaların kabuğunu çıkarmanız zorunlu değildir. Bu tamamen senin seçimin. Bazılarınız kurutulmuş elmaları kabuklu, bazılarınız kurutulmuş elmaları kabuksuz tutabilirsiniz. Bu nedenle, kabuğu çıkarmak istiyorsanız, sadece kabuğu çok kolay ve hızlı bir şekilde çıkarabildikleri için bir soyucu kullanın.
Önemli ipucu
Sağlıklı bir diyet yapıyorsanız ve biraz yağ azaltmak istiyorsanız, kurutulmuş elmaları kabuklarıyla birlikte yapmanız önerilir. Elmanın kabuğu çok sağlıklıdır ve sonuçta kilo kaybına yardımcı olan çok miktarda lif içerir.
Şimdi, bir sonraki adım etrafında elmaları uygun kalınlıkta kesmektir. Ancak, kalınlık 1.5 cm'den fazla olmamalıdır. Yoksa elmalar iyi kurumayacaktır. Daha sonra elma hurması jölesi, elma hurdası sirkesi veya ev yapımı elma pektini yapmak için meyvelerin çekirdeklerini saklayabilirsiniz.
Elmaları kestikten sonra, bir süre asitlendirilmiş suya getirmelisiniz. Asitlenmiş suyun nasıl hazırlandığını biliyor musunuz? İyi! Asitli suyu elde etmek için bir çorba kaşığı limon suyuna veya sirke yedirmeniz ve dörtte birini suya eklemeniz gerekir. Elmanın esmerleşmesinden (kesim sonrası havayla temas ettiğinde rengin değişmesi) kaçınmasında fayda sağlar.
Şimdi elmaları süzgeçten geçirin. Tüm suyun tamamen akması için süzgeç içinde birkaç dakika kalmaları gerekir. Ancak, zaman sıkıntınız varsa, fazla suyu el ile bastırmak için bulaşık havluyu kullanabilirsiniz.
Şimdi, asitlendirilmiş ve süzülmüş elma dilimlerini kurutucu tepsilerinin üzerine yerleştirmeniz gerekir. Tüm elma dilimlerinin birbirine değmemesi gerektiğini ve her iki parça arasında bir boşluk kalması gerektiğini unutmamalısınız.
Önemli ipucu
Elmanın dilimlerini, aralarında kurutucu tepsilerinin üzerine biraz boşluk bıraktığınızda, Elmanın her taraftan kurumasını bile sağlar. Gıdanın düzgün şekilde kurumasına yardımcı olan gerekli adımlardan biridir.
Şimdi, dilimleri yerleştirdikten sonra tepsileri kurutma için gıda kurutucusunun içine koyun. Sıcaklığı makinenin 55 derece olarak ayarlamanız gerekir. Şimdi kurutucuyu açın ve elmaları dokularda gevrek ve kösele hale gelinceye kadar kurutun. Tüm kurutma işleminin kurutucuda bitirilmesi yaklaşık 12 saat sürecektir.
Elma dilimleriniz kuruduğunda, yiyecek kurutucunuzu kapatın. Şimdi tepsileri makineden çıkarın ve elmaları oda sıcaklığında yaklaşık 10 dakika soğumaya bırakın. Bütün bu süreç “şartlandırma” olarak bilinir.
Son ve son adım kurutulmuş elmaları soğuduktan sonra saklamaktır. Bunları hava geçirmez cam kavanozlara veya vakumlu fermuarlı torbalara aktarmanız gerekir. İçine hava girmemesi için kavanozun veya poşetin sıkıca kapatılması gerektiğini unutmayın.
Kavanozları kolaylık için etiketleyebilirsiniz. Kavanoza ait içerikleri bilmenizde size yardımcı olacaktır. Tarihin yanı sıra kurutma yılını da yazabilirsiniz, böylece en eski kavanoz ilk önce kullanılabilir. Genellikle, kurutulmuş meyvelerin raf ömrü 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Önemli ipucu
Susuz kalmış yiyeceğin raf ömrünü artırmak istiyorsanız, doğrudan ısıdan veya güneş ışığından uzak tutmaya çalışın. Onları kuru, karanlık ve serin bir yerde saklarsanız daha faydalı olacaktır.
Günde bir elmanın doktoru uzak tuttuğu söylenir, ancak bazı insanların aklı başında kurumuş elmanın taze olana kıyasla çok sağlıklı olmadığı konusunda yanlış algılandıkları söylenir. Ancak bu kesinlikle doğru değil.
Kurutulmuş elmanın tadının taze elmanın tadına uymayacağı konusunda hemfikiriz. Ancak kurutulmuş elma, besin içeriğinde geride kalmamıştır. Sahip olduğumuz çok kullanışlı ve kompakt bir seçenektir.

Aşağıdakiler, kurutulmuş elmaların taze elmalara göre tüketilmesinin yararları ve dezavantajlarıdır:
Elmaları mükemmel bir çözünmez ve çözünebilir lif kaynağı olduğunu bilmelisiniz. Çözünen lif vücudumuzdaki kolesterolün kontrolünde yardımcı olur ve çözünmeyen lif ise sindirim sisteminizi güçlendirir. Bir adet orta boy taze elmayı yediğinizde, günlük ihtiyacınızın yaklaşık% 15'i olan yaklaşık 4 gram lif elde edersiniz.
Taze elmaları yediğinizde, az miktarda C vitamini alırsınız. Ancak kurutulmuş elma durumunda, kurutulmuş gıda sürecinde bütün besin kaybedildiğinden, herhangi bir C Vitamini alamazsınız.
Avantajı: Kurutulmuş gıda taze elmaya kıyasla portatif, kolay ve kullanışlıdır. Çok fazla kurutulmuş yemeği fermuarlı çantanızda saklayabilir ve uzun bir yolculuk için yanınızda taşıyabilirsiniz.
Dezavantaj: Taze elmalar da daha az kalori içerir, yani bir orta boy elmada yaklaşık 80 kalori alırsınız, 1 fincan kurutulmuş elmaya yaklaşık 209 kalori alırsınız. Taze elmadaki suyun içeriği sizi kuru yiyeceklerden çok daha çabuk doldurur.
Avantaj: Marketten kurutulmuş elma satın alırsanız, içlerinde şekerin iyi olma ihtimali vardır. Kurutulmuş gıda üreticileri, yiyeceğe daha fazla lezzet katması için şeker ekler. Böylece, böyle bir yemeğin çok fazla kalori içerdiği için sağlıklı beslenemeyeceğini söyleyemezsiniz. Ancak evde kurutulmuş elma yaparsanız, bu nokta geçerli değildir.
Dezavantaj: Kuru yemi ile karşılaştırıldığında, taze elmalar doğal tatlılıklarına sahiptir ve günlük alımınıza kalori eklenmesine neden olmaz. Yani, taze elmalar burada daha iyi bir seçenek.
Avantaj: Kuru elma taze meyvelerin yerine geçmez, ancak çocuklarınız için sağlıklı bir tedavi veya atıştırmalık olabilir. Uzun yolculuklarda veya yolculuklarda kendinizi aç hissettiğinizde onları kolayca yiyebilirsiniz.
Dezavantaj: Bazen çocuklar, taze olandan farklı olan farklı tadı ve görünümleri nedeniyle kurutulmuş elmayı sevmezler.
Bir gıda kurutucusunda elmaları kuruturken izleyebileceğiniz birkaç ipucu aşağıdadır:
Sonunda, kurutulmuş meyvelerin sağlıksız atıştırmalıkların en sağlıklı ikame edicilerinden biri olduğunu söylemek istiyoruz. Artık evinizde bir gıda kurutucusunun yardımı ile kolayca hazırlanabileceği için bunları piyasadan satın almak zorunda değilsiniz.
Ev yapımı elmaların mağazadan satın alınan elmalar üzerindeki yararı, elmaları evde kuruturken kimyasal veya koruyucu madde kullanılmamasıdır. TV izlerken ya da şarkı dinlerken evinizde bu harika aperatifin tadını çıkarabilirsiniz.
Aklınızda bir soru varsa, lütfen yorum kutusuna yazın.
Umarız evinizde çok lezzetli kurutulmuş elma yapar ve deneyimlerinizi bizimle paylaşırsınız.