Elma Nasıl Kurutulur?

Elma Nasıl Kurutulur?

02.08.2019
Elma cipsi yapmanın püf noktaları
Sıkça Sorulan Sorular
S: Elmaları Yiyecek Kurutucusunda Kurutmadan Önce Olgunlaştırmam Gerekiyor mu?

Elmaları kurumadan olgunlaştırmanız zorunlu değildir. Olgunlaşmamış elmalar ekşi veya acı olabilir.. Daha tatlı bir tat istiyorsanız, o zaman elmalarınızı olgunlaştırabilirsiniz.

S: Dilimlenmiş Elmaları Limon Suyuna batırmak çok mu önemlidir?

Dilimlenmiş elmaları limon suyuna batırmak kritik değildir. Ancak bunu yaparsanız, elmalarınızı yakında kahverengiye çevirmez. Limonda bulunan asit, oksidasyon nedeniyle elmaların kızarmasına izin vermez.

S: Limon Suyuna Ananas Suyu Ekleyerek Kuru Elmaları Tat Ekşi Yaptığını Duydum. Bu doğru mu?

Hayır, bu doğru değil. Elmanın tadı ve erken acısı veya tatlılığı, kullandığınız meyvenin çeşidine bağlıdır. Aslında, elmaları şekerli tadı makinede daha uzun süre kurutursanız daha belirgin hale gelir.

S: Yiyecek Kurutucudaki Elmaların Susuzlaştırılması Ne Kadar Sürer?

Kurutma süresi birçok şeye, yani kullandığınız kurutucunun türüne, elmanın su içeriğine ve elma dilimlerinin kalınlığına bağlıdır. Elmalar için dehidrasyon süresi yaklaşık 12 ila 24 saattir. Daha yüksek sıcaklığı seçerseniz, elmalarınız daha hızlı kurur.

S: Elmalarımın tamamen kuruduğunu ne zaman öğreneceğim?

Elmalarınız, kösele, çıtır seviyesine gelene kadar kurutmak gerekir.Çıtır elmalar istiyorsanız, elmaları daha uzun süre kurutmanız önerilir.

S: Kuru Elmaları Saklamanın En İyi Yolu Nedir?

Elma dilimleriniz tamamen soğuduğunda , cam kavanoz veya hava geçirmez bir kabın içine koyun. Ardından bunları doğru şekilde kapatın ve kuru ve serin bir yerde saklayın.

S: Kurutulmuş Elmaların Raf Ömrü Nedir?

Kurutulmuş elmanın standart raf ömrü altı aydır. Onları doğru şekilde kapatır ve kuru ve serin bir yerde saklarsanız, daha uzun süre var olabilirler. Aslında, onları dondurucuda tutarsanız raf ömrünü daha da uzatır.

S: Bir Kurutucuda Kurutulmuş Elma Yapmak İçin Taze Elma Miktarı Ne Kadar Gerekir?

Elmanın miktarı, kullandığınız elmanın türüne ve içinde ne kadar su içeriği bulunduğuna bağlıdır. Genel olarak, ortalama büyüklükte taze elmalar iki fincan kurutulmuş elma üretmektedir.

Elmaları kurutmak nasıl?

Kurutucularda gıda kurutmak hakkında konuştuğumuzda aklımıza gelen çeşitli yiyecekler vardır. En sevilen yiyecek maddelerinden biri dehidrate elmalardır. Susuz elma, evinizde sadece birkaç yıl içinde yapabileceğiniz lezzetli bir atıştırmalık. Evde kurutulmuş elmalar, koruyucu madde veya kimyasal madde ilavesi olmadan hazırladığınız sağlıklı gıdalardır. Fakat elmaları bir yiyecek kurutucusunda kurutmayı biliyor musunuz?

susuz elma cipsi

Elma Cipsi:

Elma cipslerinizi evde çok fazla çaba harcamadan kolayca yapabilirsiniz. Aslında, evde kurutulmuş elmaların kalitesi (kimyasallar yok), mağazanın yiyeceklerinden çok daha iyidir. İster kış isterse yaz olsun istediğiniz mevsimde tüketebilirsiniz.

Günümüzde insanlar sağlık konusunda daha bilinçlenmeye başladıkça, bunu arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza tatlılar veya çikolatalar yerine hediyeler şeklinde hediye edebilirsiniz.

Aşağıdaki makalede, susuz elma yapım adımlarını çok net bir şekilde anlatacağız. Bir gıda kurutucusunda elmaların kurutulmasıyla ilgili tüm işlemler o kadar kolaydır ki herkes bunu yapabilir.

Elma Cipsi İçin Yapmanız Gerekenler?

Aşağıda belirttiğimiz bir kurutucuda elma cipsi yapmak için ihtiyacınız olan birkaç önemli şey vardır:

  • Gıda dehidratörü

    İlk önemli şey, elbette, elmaları kurutmak için kullanacağınız yiyecek kurutucusu. Bu makinenin kurutma için belirli bir sıcaklıkta ayarlanması gerekir. Tüm süreci tamamlamak için birkaç saat sürer.

  • Kurutucu tepsileri

    Bir sonraki şey kuruduktan sonra elmaları yerleştireceğiniz kurutucunun tepsileridir. Bu tepsiler kurutucu ile birlikte gelir.

  • Elmalar

    Kurutma için taze elma almalısın. Elmaların miktarı, kurutucunuzun kurutma tepsilerinde mevcut olan alana bağlıdır. Böylece, elmaları buna göre satın almalısın, yoksa elmaları toplu olarak kurutmalısın.

  • Bıçak veya Dilimleme ve Soyma

    Elmaları uygun şekilde kesmek için bir bıçak veya dilimleyici gerekir. Ancak elmaları derileri olmadan kurutmak istiyorsanız, elmanın cildini çok verimli bir şekilde temizleyen bir soyucunuz da olmalıdır.

  • Asitli Su - Su ve Sirke veya Limon Suyu

    Ayrıca elmaları kestikten sonra daldırmak için biraz sade suya ve sirke gerekir. Ayrıca limon kullanımını bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

  • Depolama Kavanozları

    Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra kurutulmuş elmalar bazı hava geçirmez kavanozlara veya herhangi bir vakumlu fermuarlı torbaya yerleştirilmelidir. Elmaları havayla temas etmekten uzak tutmaya yardımcı olur. Yiyeceklerin ömrünü de uzatır.

    Elma için Adımlar Listesi

    Elmaların gıda kurutucuda kurutulması için mümkün olan en iyi şekilde aşağıdaki öğreticinin takip edilmesi gerekir:

    • Elmaları Toplama

      Markete veya bahçenizden iyi elmalar seçmeden kurutma işlemine nasıl başlayabilirsiniz ? İyi! Kurutma için kullanacağınız elmalar, yüksek kalitede olmalıdır ve çürük, mantarlı veya çürük elmalar toplamaktan kaçının.

    • Elmaları yıka

      Elmaları uygun hijyenik şekilde kurutmak istemez misiniz? Böylece elmaları evinize getirdikten sonra, sadece sade suyun altında durulayın. Market sahiplerinden bazıları, kesmeden önce verimli bir şekilde çıkarmanız gereken elmalar üzerine etiketler yapıştırıyor.

    • Çürükleri veya Yumuşak Noktaları Ortadan Kaldırma

      Elmalar üzerinde yıpranmış veya yumuşak parçalar bulursanız, kesiniz.

    • Kabukları soyma (İsteğe Bağlı)

      Bu adım, bazılarınız için bir seçenektir. Elmaların kabuğunu çıkarmanız zorunlu değildir. Bu tamamen senin seçimin. Bazılarınız kurutulmuş elmaları kabuklu, bazılarınız kurutulmuş elmaları kabuksuz tutabilirsiniz. Bu nedenle, kabuğu çıkarmak istiyorsanız, sadece kabuğu çok kolay ve hızlı bir şekilde çıkarabildikleri için bir soyucu kullanın.

      Önemli ipucu

      Sağlıklı bir diyet yapıyorsanız ve biraz yağ azaltmak istiyorsanız, kurutulmuş elmaları kabuklarıyla birlikte yapmanız önerilir. Elmanın kabuğu çok sağlıklıdır ve sonuçta kilo kaybına yardımcı olan çok miktarda lif içerir.

    • Elmaları Kurutma için Doğru Kalınlıkta Dilimleyin

      Şimdi, bir sonraki adım etrafında elmaları uygun kalınlıkta kesmektir. Ancak, kalınlık 1.5 cm'den fazla olmamalıdır. Yoksa elmalar iyi kurumayacaktır. Daha sonra elma hurması jölesi, elma hurdası sirkesi veya ev yapımı elma pektini yapmak için meyvelerin çekirdeklerini saklayabilirsiniz.

    • Dilimleri Asitli Suyun İçine Koyun

      Elmaları kestikten sonra, bir süre asitlendirilmiş suya getirmelisiniz. Asitlenmiş suyun nasıl hazırlandığını biliyor musunuz? İyi! Asitli suyu elde etmek için bir çorba kaşığı limon suyuna veya sirke yedirmeniz ve dörtte birini suya eklemeniz gerekir. Elmanın esmerleşmesinden (kesim sonrası havayla temas ettiğinde rengin değişmesi) kaçınmasında fayda sağlar.

    • Süzgeçten geçirme

      Şimdi elmaları süzgeçten geçirin. Tüm suyun tamamen akması için süzgeç içinde birkaç dakika kalmaları gerekir. Ancak, zaman sıkıntınız varsa, fazla suyu el ile bastırmak için bulaşık havluyu kullanabilirsiniz.

    • Elma Dilimlerini Kurutucu Tepsilerinin üzerine yerleştirin

      Şimdi, asitlendirilmiş ve süzülmüş elma dilimlerini kurutucu tepsilerinin üzerine yerleştirmeniz gerekir. Tüm elma dilimlerinin birbirine değmemesi gerektiğini ve her iki parça arasında bir boşluk kalması gerektiğini unutmamalısınız.

      Önemli ipucu

      Elmanın dilimlerini, aralarında kurutucu tepsilerinin üzerine biraz boşluk bıraktığınızda, Elmanın her taraftan kurumasını bile sağlar. Gıdanın düzgün şekilde kurumasına yardımcı olan gerekli adımlardan biridir.

    • Elma Dilimlerini Susuzlaştırın

      Şimdi, dilimleri yerleştirdikten sonra tepsileri kurutma için gıda kurutucusunun içine koyun. Sıcaklığı makinenin 55 derece olarak ayarlamanız gerekir. Şimdi kurutucuyu açın ve elmaları dokularda gevrek ve kösele hale gelinceye kadar kurutun. Tüm kurutma işleminin kurutucuda bitirilmesi yaklaşık 12 saat sürecektir.

    • Kuruyan Elmaları Soğutun

      Elma dilimleriniz kuruduğunda, yiyecek kurutucunuzu kapatın. Şimdi tepsileri makineden çıkarın ve elmaları oda sıcaklığında yaklaşık 10 dakika soğumaya bırakın. Bütün bu süreç “şartlandırma” olarak bilinir.

    • Kuru Elmaları Saklayın

      Son ve son adım kurutulmuş elmaları soğuduktan sonra saklamaktır. Bunları hava geçirmez cam kavanozlara veya vakumlu fermuarlı torbalara aktarmanız gerekir. İçine hava girmemesi için kavanozun veya poşetin sıkıca kapatılması gerektiğini unutmayın.

    • Kavanozları Etiketle

      Kavanozları kolaylık için etiketleyebilirsiniz. Kavanoza ait içerikleri bilmenizde size yardımcı olacaktır. Tarihin yanı sıra kurutma yılını da yazabilirsiniz, böylece en eski kavanoz ilk önce kullanılabilir. Genellikle, kurutulmuş meyvelerin raf ömrü 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.

      Önemli ipucu

      Susuz kalmış yiyeceğin raf ömrünü artırmak istiyorsanız, doğrudan ısıdan veya güneş ışığından uzak tutmaya çalışın. Onları kuru, karanlık ve serin bir yerde saklarsanız daha faydalı olacaktır.

    Kurutulmuş Elma Taze Elmadan Daha Sağlıklı Bir Seçenek midir?

    Günde bir elmanın doktoru uzak tuttuğu söylenir, ancak bazı insanların aklı başında kurumuş elmanın taze olana kıyasla çok sağlıklı olmadığı konusunda yanlış algılandıkları söylenir. Ancak bu kesinlikle doğru değil.

    Kurutulmuş elmanın tadının taze elmanın tadına uymayacağı konusunda hemfikiriz. Ancak kurutulmuş elma, besin içeriğinde geride kalmamıştır. Sahip olduğumuz çok kullanışlı ve kompakt bir seçenektir.

    Susuz Elmalar Taze Elmalara Karşı

    Aşağıdakiler, kurutulmuş elmaların taze elmalara göre tüketilmesinin yararları ve dezavantajlarıdır:

    • Beslenme

      Elmaları mükemmel bir çözünmez ve çözünebilir lif kaynağı olduğunu bilmelisiniz. Çözünen lif vücudumuzdaki kolesterolün kontrolünde yardımcı olur ve çözünmeyen lif ise sindirim sisteminizi güçlendirir. Bir adet orta boy taze elmayı yediğinizde, günlük ihtiyacınızın yaklaşık% 15'i olan yaklaşık 4 gram lif elde edersiniz. 

      Taze elmaları yediğinizde, az miktarda C vitamini alırsınız. Ancak kurutulmuş elma durumunda, kurutulmuş gıda sürecinde bütün besin kaybedildiğinden, herhangi bir C Vitamini alamazsınız.

    • porsiyon

      Avantajı: Kurutulmuş gıda taze elmaya kıyasla portatif, kolay ve kullanışlıdır. Çok fazla kurutulmuş yemeği fermuarlı çantanızda saklayabilir ve uzun bir yolculuk için yanınızda taşıyabilirsiniz.

      Dezavantaj: Taze elmalar da daha az kalori içerir, yani bir orta boy elmada yaklaşık 80 kalori alırsınız, 1 fincan kurutulmuş elmaya yaklaşık 209 kalori alırsınız. Taze elmadaki suyun içeriği sizi kuru yiyeceklerden çok daha çabuk doldurur.

    • Şeker

      Avantaj: Marketten kurutulmuş elma satın alırsanız, içlerinde şekerin iyi olma ihtimali vardır. Kurutulmuş gıda üreticileri, yiyeceğe daha fazla lezzet katması için şeker ekler. Böylece, böyle bir yemeğin çok fazla kalori içerdiği için sağlıklı beslenemeyeceğini söyleyemezsiniz. Ancak evde kurutulmuş elma yaparsanız, bu nokta geçerli değildir.

      Dezavantaj: Kuru yemi ile karşılaştırıldığında, taze elmalar doğal tatlılıklarına sahiptir ve günlük alımınıza kalori eklenmesine neden olmaz. Yani, taze elmalar burada daha iyi bir seçenek.

    • Formu tedavi et

      Avantaj: Kuru elma taze meyvelerin yerine geçmez, ancak çocuklarınız için sağlıklı bir tedavi veya atıştırmalık olabilir. Uzun yolculuklarda veya yolculuklarda kendinizi aç hissettiğinizde onları kolayca yiyebilirsiniz.

      Dezavantaj: Bazen çocuklar, taze olandan farklı olan farklı tadı ve görünümleri nedeniyle kurutulmuş elmayı sevmezler.

    Yiyecek Kurutucuda Elma Kurutma İpuçları

    Bir gıda kurutucusunda elmaları kuruturken izleyebileceğiniz birkaç ipucu aşağıdadır:

    • Eğer kurutulmuş elmanın lezzetini arttırmak istiyorsanız, tüketmeden önce onları haşlayın. Taze elma için iyi bir alternatif olabilir.
    • Aşırı hava yağmurlu gözüküyorsa, elmaları sadece iç mekanlarda kurutmalısınız. Kurutucuda kurumamalarına dikkat edilmelidir.
    • Kurutma işlemi sırasında, elma dilimleri birbirleriyle temas etmeyecek şekilde tepsilere güzelce yerleştirin.
    • Elmaları kuruturken herhangi bir tatlandırıcı ilavesi gerekmez. Elmaları kurutucuda kurutduğunuzda, doğal şekeri daha da artar ve bu da herkes tarafından tüketilir.
    • Kurutma işlemi için kaliteli elmaları seçerseniz daha iyi olacaktır.
    • Elmaları ıslatır, püskürtülür veya limon suyuna batırırsanız, oksidasyon nedeniyle elmalar kahverenginize dönüşmez.
    • Elmalar doğru sıcaklıkta doğru şekilde kurutulmalıdır, çünkü yiyeceğiniz kuru ise, meyve kavanozunda küf oluşmasına neden olabilir.
    • Eğer bir zindelik hastasıysanız ve kurutulmuş elmalara biraz şeker eklemek istiyorsanız, üzerine biraz tarçın tozu serpin. Şeker sadece sağlıklı bir ikame değildir, aynı zamanda elmalarınıza daha fazla lezzet katar.

      Sonuç

      Sonunda, kurutulmuş meyvelerin sağlıksız atıştırmalıkların en sağlıklı ikame edicilerinden biri olduğunu söylemek istiyoruz. Artık evinizde bir gıda kurutucusunun yardımı ile kolayca hazırlanabileceği için bunları piyasadan satın almak zorunda değilsiniz.

      Ev yapımı elmaların mağazadan satın alınan elmalar üzerindeki yararı, elmaları evde kuruturken kimyasal veya koruyucu madde kullanılmamasıdır. TV izlerken ya da şarkı dinlerken evinizde bu harika aperatifin tadını çıkarabilirsiniz.

      Aklınızda bir soru varsa, lütfen yorum kutusuna yazın. 

      Umarız evinizde çok lezzetli kurutulmuş elma yapar ve deneyimlerinizi bizimle paylaşırsınız.