Kategoriler
Bir Gıda Kurutucu ile Domates Nasıl Kurutulur?

Bir Gıda Kurutucu ile Domates Nasıl Kurutulur?

21.08.2020
Kurutulmuş domatesler, tüm yıl boyunca domateslerin tadını çıkarmanın kolay bir yoludur. Sadece yemeklerin lezzetini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda her mevsim çorbalara, soslara ve salatalara da ekleyebilirsiniz. Gıda kurutucusunda domateslerin kurutulması oldukça kolaydır ve ayrıca güneşte kurutma yönteminde olduğu gibi fazla zamana ihtiyaç duymaz. Kurutma makinesinde kurutup bir sonraki kullanım için bahçeden bir sürü domatesinizi saklayabilirsiniz.

Çoğu zaman piyasadan pahalı kuru domates de alıyor musunuz? Hiç bir gıda kurutucusunda domatesleri kurutmayı denediniz mi?

Kurutulmuş domatesler, tüm yıl boyunca domateslerin tadını çıkarmanın kolay bir yoludur. Sadece yemeklerin lezzetini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda her mevsim çorbalara, soslara ve salatalara da ekleyebilirsiniz. Gıda kurutucusunda domateslerin kurutulması oldukça kolaydır ve ayrıca güneşte kurutma yönteminde olduğu gibi fazla zamana ihtiyaç duymaz. Kurutma makinesinde kurutup bir sonraki kullanım için bahçeden bir sürü domatesinizi saklayabilirsiniz.

Bazılarınız domatesleri bir gıda kurutucusuyla nasıl kurutacağınızı bilmiyor olabilir. Ama artık endişelenmenize gerek yok! Aşağıdaki yazıda, domatesleri bir gıda kurutucusunda kurutmanın en iyi ve kolay yolunu anlatacağız. Ayrıca bu besleyici ve sağlıklı gıda hakkındaki bilginizi artıracak kurutulmuş domatesler hakkında bazı faydalı bilgiler de paylaşacağız.

Öyleyse bir bakalım!

Gıda kurutucusunda domatesleri kurutmak için gerekli olan temel şeylerin listesi

Bir gıda kurutucusunda domatesleri kurutmak için gerekli olan temel şeyler aşağıdadır:

  • Gıda dehidratörü- Kurutma Fırını
  • Kağıt havlu
  • Soyma bıçağı
  • 4 ila 6 bardak dilimlenmiş veya kesilmiş domates
  • Zeytinyağı, yetecek kadar (isteğe bağlı)
  • Kaşık
  • Tatmak için kaba tuz (isteğe bağlı)
  • Tat vermek için karabiber öğütülmüş (isteğe bağlı)
  • Tat vermek için soğan tozu veya sarımsak tozu (isteğe bağlı)
  • Kekik, kekik veya maydanoz gibi doğranmış otların tadına bakın (isteğe bağlı)

Bir gıda kurutucusunda domatesleri kurutma yöntemi

Aşağıda, bir gıda kurutucusunda domatesleri kurutmak için adım adım talimatlar verilmiştir:

Adım 1: Domatesleri haşlama için hazırlama

Kurutmak istediğiniz domateslerin yıkanması, kabuğu soyulması gerekir. Domatesleri musluk suyunun altında yıkamalı ve temiz kağıt havluların yardımıyla kurulayın. Gerekirse domateslerin kabuğunu çıkarın. Şimdi, haşlama işlemi için domatesleri kaynar suda yaklaşık 25 saniye ila 30 saniye bekletin ve ardından buzlu suya daldırın. Domates kabuğunu parmaklarınızla çıkarmanız kolay olacaktır.

Adım 2: Domatesleri dilimlemek

Çekirdeği yok etmek için soyma bıçağı yardımıyla domatesin üst gövde ucundan koninin şeklini kesin. Benzer şekilde, küçük parçayı da alt ucundan kesin. Domatesler uygun boyutlarda kesilmelidir, örneğin, büyük boy domatesler 0.6 cm, erik domatesler 1-1.5 cm , kiraz domatesleri 1.5 cm boyutunda kesilmelidir.

Öte yandan domateslerin çekirdeğinin çıkarılması isteğe bağlıdır. Kaşığın yardımıyla posasını çıkarmadan tohumları çıkarabilirsiniz. Gerekirse ilave suyu kağıt havluyla temizleyin.

Adım 3: Gıda kurutucusunu önceden ısıtın

Yiyecek kurutucularından bazıları ayarlanabilir termostat özelliğine sahiptir ve bunlardan çok azı AÇMA / KAPAMA düğmesi işlevine sahiptir. Bu nedenle, kurutucu makineniz ayarlanabilir termostat özelliğine sahipse, ön ısıtma için 45 dereceye ayarlayın. Ancak domatesleri yerleştirdikten sonra makineyi açmanız gerektiğinden makinenizde ON ve OFF anahtarı olduğundan ön ısıtmaya gerek yoktur. Ayrıca, domateslerin doğru kurutma sıcaklığını kontrol etmek için ayarlanabilir termostat özelliği yoksa gıda kurutucunuz için pişirme termometresini kullanabilirsiniz. 

Adım 4: Gıda kurutucu tepsilerinin yağlanması

Kurutucu tepsilerinizi kızartma yağı püskürterek veya kağıt havluyla zeytinyağı yayarak yağlama zamanı. Kurutucu tepsilerinin yağlanması, domateslerin tepsilere yapışması sorununu ortadan kaldıracaktır. Üstelik kurutulmuş domatese biraz daha lezzet katacaktır.

Adım 5: Domatesleri yiyecek kurutucusuna yerleştirin

Şimdi domates parçalarını yiyecek kurutucusunun tepsilerine yerleştirin. Bunları kurutucu tepsiler üzerinde kesik tarafları yukarı bakacak şekilde düzenlemelisiniz. Dokunmadan birbirlerinden 1.5 cm uzağa yerleştirilmelidirler. Domatesler birbirine değerse, eşit olmayan bir şekilde kurumasına neden olur.

Adım 6: Domateslerin baharatlanması

Şimdi, domateslerin baharatını yapma zamanı. Üzerine damak zevkinize göre biraz tuz serpebilirsiniz. Ayrıca, ılımlı bir serpme sarımsak tozu, öğütülmüş karabiber veya soğan tozu veya maydanoz, kekik ve kekik gibi doğranmış bitkilerden hazırlanan bir bitki karışımı kullanabilirsiniz. Hem taze hem de kuru otları kullanabilirsiniz.

7. Adım: Kurutucu makinesini açın

Rafları makinenin içine koyarak bir gıda kurutucusunda domatesleri kurutmanız gerekir. Domateslerin kurutulması için gereken toplam süre 8 saat ile 12 saat arasında olacaktır. Hiçbir yapışkanlık olmadan buruşmuş, daha küçük ve kösele benzeri bir durum alacaklar. Havanın tüm tepsilerde yeterince akabilmesi için raflar arasında 2-3 cm boşluk olmalıdır.

Her saat sonra domateslerin kuruma durumunu kontrol etmeye devam edin. Bazı domateslerin diğer domateslerden daha çabuk kuruduklarını fark ederseniz, tepsiyi çevirin. Ayrıca yanma veya kavurma probleminden kaçınmak için bu tür domatesleri çıkarmalısınız.

Adım 8: Kurutulmuş domateslerin saklanması

Domatesler tamamen kurur kurumaz kurutucu makineden çıkarın ve oda sıcaklığında iyice soğutun. Soğuduktan sonra bunları vakumlu poşet veya kavanozlarda saklayın ve tekrar kullanmak istediğiniz zamana kadar karanlık ve soğuk bir yere koyun. Genelde hava geçirmez bir kapta saklanan kurutulmuş domateslerin raf ömrü 6 ay ile 9 ay arasındadır.

Gıda kurutucusunda Kurutma için En İyi Domatesler nelerdir?

Yiyecek kurutucusundaki tüm domatesleri kurutabilirsiniz. Büyük boy domatesleri veya sulu domatesleri korumak için yiyecek kurutucusunu kullanmak en iyi yöntemdir. Sadece uzun süre depolanmakla kalmaz, besinleri ve tadı da korunur. Domatesler, gıda kurutucusunda kurutulduktan sonra lezzetli ısırıklara dönüşen yüksek meyve suyu içeriği ve acı tat tohumları içerir.

Kuru etli salça domatesleri sulu domateslere göre daha çabuk kurutularak kurutulabilir. Ancak makinede kurutmadan önce onları küp şeklinde doğramanız gerekir.

Kiraz çeşidi içeren her türlü domatesi kurutabilirsiniz. Ancak kurutmak için en iyi domatesler küçük, etlidir ve daha az tohumdan oluşur. Ancak, kurutmak için en iyi domatesin hangisi olduğunu sorarsanız, Roma domatesi olabilir, çünkü diğer domates çeşitlerine göre daha az tohum içerir ve daha fazla et içerir.

Öte yandan dana bifteği domatesleri tohumlarının etrafında bol miktarda jel içerdiğinden kullanmanızı tavsiye etmeyeceğiz. Kurutma için domatesleri yiyecek kurutucusunda toplarken, etli, benzer büyüklükte ve sert domatesleri seçmeye çalışın.

Domatesleri rehidre etme süreci nedir?

Domateslerin yeniden hidratlanması süreci çok kolaydır. Kurutulmuş domatesleri üzerine kaynayan suyu dökerek rehidre edebilir ve yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz.

Bununla birlikte, domateslerinizi yeniden sulandırma işleminden sonra hala zorsa, tavuk veya sebze suyunu kullanabilirsiniz. Suyu ve et suyunu eşit miktarda domateslerin üzerine dökmeli ve mikrodalgada yaklaşık 2 dakika bekletmelisiniz. Artık domatesleriniz tekrar kullanıma hazır ve yaklaşık iki hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş domateslerin avantajları

Aşağıdakiler kurutulmuş domateslerin birkaç faydasıdır:

  • Olağanüstü bir tada sahiptir ve dahası, kendi başınıza susuz kaldığınızda paranız da tasarruf sağlar. Domateslerin kurutulması yiyecek israfını azaltır, taşınması ve yenmesi doğaldır.
  • İnanılmaz bir anti-enflamatuar besin ve antioksidan kombinasyonu, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Aynı zamanda insan vücudundaki LDL kolesterol seviyelerini düşürür ve ayrıca arter duvarlarının tepkisinin iyileşmesine yardımcı olur.

Son söz

Öyleyse, burada “gıda kurutucusu ile domatesleri nasıl kuruturuz” yazımızın sonuna geliyoruz!

Kurutulmuş domatesleri salata, pilav, güveç, omlet veya makarnada yiyebilirsiniz; tavuk veya balığın üzerine zeytin ve peynirle birlikte doğrayın veya crostini veya pizzanın üzerine koyun. Fazlalık olarak yanınızda bulunan domatesleri kurutmak oldukça kolaydır çünkü birkaç ay kesintisiz lezzetini tadabilirsiniz.

Gıda kurutucusunun domatesleri kurutmak için kullanılması basit ve diğer yöntemlerden daha hızlıdır. Dilimlenmiş domatesleri içine koyun ve kalanını makinede bırakın. Ancak, çok fazla gevreklik domateslerin koyulaşmasına neden olabileceğinden tüm kurutma sürecine dikkat etmeyi unutmayın.

Rehidre ettikten sonra, onları farklı türlerde soslar yapmak için püre olarak ve ayrıca domateslerin sezon dışı için kullanabilirsiniz. Ancak kurutulmuş domates çeşidi de oldukça lezzetli.

Yukarıdaki makaledeki bilgileri okumaktan zevk aldığınızı umuyoruz. Gıda kurutucusunda kurutulmuş domates yapmanın başka bir tarifi veya yolu var mı? Cevabınız evet ise, tavsiye ve deneyimleriniz makalemizi sitemizin diğer okuyucuları için daha bilgilendirici ve yararlı hale getirmemize yardımcı olduğundan, lütfen bizimle paylaşın.